Nieuwe musea trekpleisters op beurs in Parijs

PARIJS, 11 APRIL. Nieuwe en vernieuwde musea vragen de meeste aandacht op de vierde internationale museumbeurs, SIME, die dit weekeinde in Parijs is geopend. Nederland is vertegenwoordigd met een gezamenlijke bijdrage van 'de Nederlandse musea'. die water als centraal onderwerp hebben gekozen.

Vooral het nieuwe Guggenheim-museum dat in de Noord-Spaanse stad Bilbao wordt gebouwd, belooft een trekpleister van belang te worden. De eerste steen is net gelegd van het gebouw dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Gehry. Op de SIME staat een maquette van deze Spaanse dependance van de Guggenheim- stichting.

Met zijn veelvormige hoge dakkappen vertoont het gebouw in model enige verwantschap met de opera van Sydney. Het toekomstige museum (10.210 vierkante meter tentoonstellingsoppervlak) wil 'een artistieke dialoog tussen Europa en de Verenigde Staten' gaan onderhouden. Als onderdeel van de familie van musea van de Solomon R. Guggenheim-stichting zal het vanaf 1997 roulerende tentoonstellingen kunnen presenteren met meesterwerken uit de bestaande musea in New York en Venetië. Nu kan maar vijf procent van het bezit van de stichting tegelijk worden tentoongesteld in het gebouw in New York, ontworpen door Frank Lloyd Wright.

Andere nieuwe en vernieuwde museum-complexen die zich aandienen op de SIME zijn het Museumkwartier in Wenen (drie musea op 44.000 vierkante meter), het Moderne Kunst Museum in Praag (in het oude Beurs-paleis) en het Museum van de Jaren Dertig in Boulogne Billancourt, een buitenwijk van Parijs.

De beurs, die mikt op de museumbranche, de touroperators en het algemene publiek, wordt gehouden in een grote tent op het Champs de Mars, tegenover de Ecole Militaire. Wegens bouwkundige gebreken van het Grand Palais moest de beurs in tijd en plaats verhuizen naar deze noodbehuizing, waar niettemin veel authentieke kunstwerken zijn te zien. De kunstenaar Baselitz heeft zijn verzameling primitieve Afrikaanse kunst uitgeleend.

Nederland laat zien hoe het water vroege kunstvoorwerpen heeft geconserveerd en hoe zij er door zijn genoodzaakt en geïnspireerd. Tien musea droegen bij, waaronder het Natuurmuseum in Groningen, het Scheepvaartmuseum, het Museum de Cruquius, het Frans Hals-museum en het Rijksmuseum voor Oudheden.