Navo valt posities van Serviërs aan; Jeltsin belt boos met Clinton, wil opheldering

PAG.5 NAVO-ACTIE REDT GELOOFWAARDIGHEID OP NIPPERTJE / CLINTON DREIGT / SERVIERS NAMEN BEWUST RISICO; PAG.11 HOOFDARTIKEL

Twee NAVO-vliegtuigen hebben gisteravond doelen van de Bosnische Serviërs in de moslim-enclave Gorazde gebombardeerd, om hen te dwingen een eind te maken aan hun offensief. Het was de eerste luchtactie van de NAVO tegen gronddoelen in de Bosnische oorlog. Rusland is verontwaardigd omdat de actie niet tevoren met Moskou is besproken.

MOSKOU, 11 APRIL. De Russische president Jeltsin is verontwaardigd dat over de luchtaanval van de NAVO op Bosnische Serviërs niet tevoren met Moskou is overlegd. Hij heeft vanmorgen vroeg zijn verontwaardiging telefonisch aan zijn Amerikaanse collega Clinton overgebracht. Jeltsin zei dit vandaag tegen verslaggevers vlak voor zijn vertrek voor een driedaags bezoek aan Spanje.

“Ik stond erop en ik sta erop dat zulke kwesties als bombardementen op Servische posities niet opgelost kunnen worden zonder voorafgaand overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland”, zei Jeltsin. De president voegde daaraan toe dat hij dit had onderstreept in een telefoongesprek met president Clinton dat hij vanmorgen om zes uur Russische tijd heeft gevoerd.

Jeltsin suggereerde dat Rusland de luchtaanval op de Servische stellingen bij de Bosnische stad Gorazde wil bespreken op een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. “Clinton kon niet uitleggen of deze aanvallen waren goedgekeurd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dit moet opgehelderd worden want het is allemaal 's nachts gebeurd”, aldus Jeltsin. “Alle problemen moeten worden opgelost in strikte overeenstemming met VN-beslissingen. Rusland is er voor deze kwestie te bespreken in de Veiligheidsraad.”

Jeltsin reageerde met zijn opmerkingen op de aanval die twee F-16 toestellen gisteravond uitvoerden op een Servische commandopost nadat de VN-commandant in Bosnië, Sir Michael Rose, de Serviërs drie keer tevergeefs had gevraagd hun aanvallen op Gorazde te staken.

De Russische president zei vanmorgen niet wat hij van de aanval zelf vond. Van de grote landen die zich met het Joegoslavische conflict bezighouden is Rusland het land dat de nauwste banden onderhoudt met de (Bosnische) Serviërs. In Moskou worden de Serviërs ten minste evenveel als slachtoffer van de oorlog gezien als de moslims.

    • Hans Nijenhuis