Met hakjes en pirouettes wint Nigeria de Afrikaanse beker

ROTTERDAM, 11 APRIL. Nigeria won gisteren in Tunesie het voetbalkampioenschap van Afrika. In de finale van het toernooi om de African Cup of Nations versloeg het team van het Nederlandse trainersduo Westerhof-Bonfrere Zambia met 2-1.

Nigeria was vooraf de grote favoriet. “De naam van Nigeria stond al voor het toernooi in de Cup gegrift”, blufte Westerhof twee weken geleden. “We zijn hier om de beker op te halen.” Zonder veel inspanningen bereikte het land de halve finale. Pas na verlenging en strafschoppen bereikte Nigeria ten koste van bekerhouder Ivoorkust de eindstrijd.

Ook in de finale zat het Nigeria aanvankelijk niet mee. In de 3e minuut nam Zambia verrassend de leiding. Een hoekschop van PSV'er Kalusha werd door Litana ingekopt. Keeper Rufai liet de bal door zijn armen glippen. Een minuut later maakte Nigeria gelijk. Anunike knikte, eveneens na een hoekschop, van dichtbij in.

Vervolgens demonstreerden de Nigerianen, met Ajacied Finidi George en Vitesse-speler Ben Iroha in de gelederen, hun onnavolgbare techniek. Hakjes, pirouettes, schijnbewegingen. Amokachi en vooral Okocha vertoonden technische hoogstandjes zoals Vanenburg en Maradona alleen tijdens een warming-up lieten zien. Spits Yekini schroomde niet op weg naar het doel de bal viermaal op zijn hoofd te laten stuiteren. Effectief bleken de balvaardige acties allerminst. De meeste kunststukjes stierven in schoonheid. De eindstrijd had vooral in de eerste helft veel weg van een finale van een schoolvoetbaltoernooi. Daar waar de bal was, hielden ook de meeste spelers zich op.

Meteen na rust scoorde Anunike opnieuw. Vrij voor doel schoot hij hard in de hoek: 2_1 voor Nigeria. Pas tegen het einde van de wedstrijd wierp Zambia de schroom van zich af. Kalusha, de beste man van het veld, dirigeerde zijn medespelers naar voren. De PSV-speler kreeg zelf de beste kansen. Alleen voor Rufai schoot hij tegen de keeper op. Even later stond de paal na een machtig schot de gelijkmaker in de weg.

The Super Eagles uit Nigeria zongen en dansten na afloop. Voor het eerst sinds 1980 behaalden zij de Afrikaanse titel. The Leopards uit Zambia huilden op het ereschavot. Misschien niet eens om de nederlaag. Een jaar geleden kwam het gehele nationale team van Zambia bij een vliegtuigongeluk om het leven.

Ivoorkust eindigde op de derde plaats. Met fraai voetbal werd Mali met 3-1 verslagen.