Lega is bereid tot coalitie met Berlusconi

ROME, 11 APRIL. De federalistische partij Lega Nord heeft gisteren het groene licht gegeven voor een kabinet met Forza Italia, de partij van mediamagnaat Silvio Berlusconi, en de Nationale Alliantie, voortgekomen uit de neofascistische partij.

Legaleider Umberto Bossi verbond daar als voorwaarde aan dat het kabinet snel stappen neemt in de richting van een federale staat en van economische liberalisering. Hij herhaalde dat hij een anti-trustwet wil, onder andere om belangenconflicten te voorkomen als Berlusconi premier wordt. Hij waarschuwde dat de Lega zich ook fel zal verzetten tegen iedere opleving van fascistische tendenzen.

“Als er op korte termijn geen veranderingen komen zoals wij die vandaag aangeven, zullen we hier over zes maanden opnieuw zijn, nadat we de regering hebben laten vallen, om te zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn om te veranderen. En op dat moment zal het noorden in de richting gaan van een Repubblica del Nord,” een republiek Noord-Italië, zei Bossi tegen zijn bijna dertigduizend aanhangers die naar een Lega-manifestatie in het Noorditaliaanse Pontida waren gekomen.

Dit stadje zestig kilometer ten noorden van Milaan is een symbool voor de Lega. In de middeleeuwen zijn hier steden samengekomen die zich hebben verzet tegen pogingen hen te onderwerpen. De massale bijeenkomsten in Pontida hebben steeds de toon gezet voor de strategie van de Lega. Nu beloofde Bossi dat de Lega onder voorwaarden zal deelnemen aan een rechts kabinet.

Bossi maakte duidelijk dat de kritiek van de afgelopen twee weken op Berlusconi bedoeld was om het federalisme bovenaan de prioriteitenlijst van het kabinet te krijgen. Zijn toespraak in Pontida was veel gematigder van toon dan zijn uitlatingen sinds de verkiezingen.

Gianfranco Fini, partijleider van de Nationale Alliantie, heeft al eerder het groene licht gegeven voor een kabinet onder leiding van Berlusconi. Hij wil daar zelf geen zitting in nemen. Een van de redenen die hij daarvoor aanvoert is dat hij verder wil werken aan de omvorming van de neofascistische partij in een 'gewone' rechtse partij.

Berlusconi is inmiddels voorzichtig aan het proberen zijn politieke basis te verbreden. Op een bijeenkomst van de kleine radicale partij van Marco Pannella, die zijn sympathie heeft uitgesproken voor de plannen van Forza Italia, zei Berlusconi dat een kabinet onder zijn leiding een centrumkoers zal voeren. Hij nodigde kandidaten van de centrum-alliantie en van de linkse partijen uit zich op persoonlijke titel aan te sluiten bij Forza Italia.

    • Marc Leijendekker