Krajicek besluit revalidatie met eerste zege op gravel

BARCELONA, 11 APRIL. Richard Krajicek kwam naar Barcelona om zijn knieen te testen. Tot zijn verbazing bleken zijn lichaam, zijn geest en zijn spel goed genoeg om het tennistoernooi te winnen. In zijn eerste toernooi na vijf maanden gedwongen rust wegens een zware blessure aan zijn knieen, maakte Krajicek een uiterst succesvolle rentree.

Hij versloeg gisteren op gravel in de finale de Spanjaard Carlos Costa met 6-4, 7-6 (8-6) en 6-2. In de halve finale had hij Ronald Agenor uit Haiti verslagen, in de kwartfinale de Spanjaard Sergi Bruguera. Krajicek stond in Barcelona geen set af. Hij sloeg in vijf partijen 51 aces en verdiende 260.000 gulden. Het was zijn vijfde toernooizege na Hong Kong 1991, Los Angeles 1992 en 1993 en Antwerpen 1992.

“Ik had weinig verwachtingen van dit toernooi”, zei Krajicek na zijn zege. “Misschien moet ik die houding vaker hanteren.” De afwezigheid van spanning had zijn spel bevorderd, voegde hij er aan toe. “Elke rentree gaat vergezeld van ups en downs. Het is natuurlijk beter voor je zelfvertrouwen om een paar wedstrijdjes op rij te winnen. Ik zal niet zeggen dat ik in het volgende toernooi in de eerste ronde zal verliezen, maar ik moet ermee rekening houden.”

Deze week houdt hij rust, zoals de komende maanden elke week na een toernooi. Volgende week speelt hij in zijn woonplaats Monaco, daarna in Hamburg en Rome. Krajicek is de tweede tennisser die na een lange pauze bij zijn terugkeer meteen een toernooi op zijn naam bracht. Dat lukte Andre Agassi (operatie aan zijn pols) vorige maand in Arizona.

Krajicek besloot in november een rustperiode in te gelasten. Zijn beide knieen waren ontstoken en deden teveel pijn. Hij moest pillen slikken om de baan op te kunnen. Doorspelen met pijn was kortzichtig geweest, concludeert Krajicek deze maand in Sport International. Hij was niet tevreden met de achtste plaats die hij bijna een jaar geleden bereikte op de wereldranglijst. Hij wilde zichzelf de kans geven de top-vijf te kunnen halen en moest daarom eerst volledig herstellen van zijn blessure. Krajicek revalideerde met hulp van NOC*NSF-arts Peter Vergouwen en haptonoom Ted Troost.

De gedwongen rust kostte hem veel doorzettingsvermogen. De eerste weken mocht hij hooguit wat wandelen en een lichte vorm van krachttraining verrichten. Rust bleek de topsporter slecht te bevallen. Hij wilde steeds meer doen dan was toegestaan. Hij wilde hardlopen en tennissen. Een dag zonder inspanning, een dag zonder zweet, was een verspeelde dag en bezorgde met een schuldgevoel. “Zo ben ik nu eenmaal opgegroeid: aan het einde van iedere dag moet ik moe zijn”, zei hij in Sport International.

Hij trainde en woonde vrijwel de gehele tijd op het sportcentrum Papendal. In de weekeinden bezocht hij familie in Den Haag, vrienden in Amsterdam, zijn trainer in Belgie of zijn appartement in Monaco. Hij trok voor opnamen voor een Nike-reclamespot naar Californie en bekeek de uit- en thuiswedstrijden van Ajax.

Hij twijfelde geen moment aan de voorschriften van Peter Vergouwen die hem eerder van een schouderblessure afhielp. Krajicek zegt dat hij rechtlijnig denkt. “Wikken. Wegen. Beslissen. Punt. Je moet je aan een visie houden.” Pakt een beslissing verkeerd uit, dan accepteert hij dat. “In de sport moet je niet teveel naar de diepere achtergronden van gebeurtenissen zoeken. Filosoferen helpt niet. Ik ben er achter gekomen, dat je in de sport het best rationeel kunt denken.” Uiteindelijk blijkt het herstel vijf maanden te duren, waar Vergouwen drie tot zes maanden had geschat. Tennissen met pijn zal hij nooit meer doen, zegt Krajicek. “Ik voelde me net een fakir. Echt, die knieen hadden voor mij een hoop lol uit het tennis gehaald.”

Krajicek renoveerde op Papendal niet alleen beide knieen, hij ontwikkelde ook een nieuwe backhand. Een slag met topspin waar hij zich vroeger uitsluitend bediende van slice. “Een backhand als Costa leer ik nooit”, zei hij in Barcelona na zijn overwinning op Santoro. “Maar een top-vijf speler moet meer in zijn mars hebben dan een slice backhand.”

In de finale serveerde Costa gisteren twee dubbele fouten in de tiende game van de eerste set, die met 6-4 naar Krajicek ging. Costa miste op setpunt in de tiebreak van de tweede set een eenvoudige volley, waarna de Nederlander met 8-6 won. Het verlies van de tiebreak bezegelde de wedstrijd. In de derde set brak Krajicek in de derde en zevende game de opslag van zijn tegenstander. Op het tweede matchpunt besliste hij de partij met een ace.

De Amerikaanse tennisser Pete Sampras weet niet meer wat verliezen is. De beste tennisser van de wereld speelde dit jaar acht toernooien.

Tweemaal werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, zes keer won hij de finale. Gisteren versloeg hij in Tokio met 6-4 en 6-2 zijn landgenoot Michael Chang, die in de halve finale Boris Becker had uitgeschakeld. Bij de vrouwen prolongeerde de Japanse Kimiko Date haar titel ten koste van de Amerikaanse Amy Frazier. In Amelia Beach won Aranxta Sanchez de finale van Gabriela Sabatini.