Koninklijke Olie weer uitschieter op positief Damrak

AMSTERDAM, 11 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanmorgen gestegen door een sterke vraag van de optiebeurs. De Amsterdam EOE Index (AEX) van de 25 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur ruim 5 punten hoger op 420,93.

AMSTERDAM Uitschieter was opnieuw Koninklijke Olie, die 3,50 gulden steeg naar 204,30 gulden. Er was vooral vraag naar Olie als gevolg van “shortdekking” door beleggers die aandelen op termijn hadden verkocht in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. De “short-zittende” handelaren zijn met het oog op komende vrijdag - wanneer optiecontracten op onder meer Olies aflopen - aan het kopen geslagen om straks te kunnen leveren. Ze hadden gehoopt op een koersdaling nadat het aandeel vorige week flink was gestegen.

Koninklijke Olie trok de rest van de beurs mee omhoog, waarbij de AEX 421,41 punten als hoogste niveau noteerde. Volgens handelaren zijn de eerste investeerders weer terug na lange tijd van afwezigheid, waardoor de index in korte tijd daalde van een record op 440 punten tot onder de 400 punten enkele weken geleden. De tendens omhoog was algemeen op de Europese beurzen. Londen stond tegen het middaguur 24 punten hoger, Parijs twintig punten en Frankfurt 28 punten. “Er zijn geen verkopers”, zei een handelaar. Dus kwam er weinig handel tot stand en dreven de weinig kopers de koers al op.

De dollar was vanochtend daarentegen driekwart cent lager. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid 1,9170 na 1,9245 gulden aan het eind van de vrijdagmiddag. De daling van de dollarkoers kwam al tot stand tijdens de eerdere handel op de Aziatische valutamarkten.

Een flinke koersstijging maakte Elsevier door. Het aandeel stond 3,40 hoger op 173 gulden. Internationals als Akzo, Unilever en KLM zetten ook aardige winsten neer. Akzo ging 1,50 gulden omhoog tot 215,10 gulden, Unilever steeg 1,70 gulden tot 201 gulden en KLM verbeterde een gulden tot 51 gulden. Ook Heineken en Nedlloyd pakten behoorlijke winsten. Heineken sprong 1,80 gulden omhoog en Nedlloyd incasseerde 1,60 op 74 gulden.

Slechts één fonds op de hoofdmarkt moest verlies nemen. Dat was Van Ommeren, die een dubbeltje lager stond op 50,20 gulden. Op de lokale markt moest Polynorm, producent van kunstof halffabrikaten, twee kwartjes omlaag tot 170 gulden.

TOKIO Door de onzekere politieke situatie in Japan hielden ook veel effectenhandelaren zich afzijdig. In een tamelijk dunne handel was op aandelenmarkt op de beurs van Tokio nauwelijks beweging waar te nemen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen verloor slechts 36,91 punten op 19.898,08.

Op de wisselmarkt zakte de dollar ten opzichte van de yen ondanks de onzekerheid over de politieke situatie in Japan na het aftreden van premier Hosokawa. Vooral de vraag welke de gevolgen het aftreden heeft voor de gespannen handelsrelatie met de Verenigde Staten, was onderwerp van gesprek. Uitstel van verder overleg tussen beide landen maakt de financiële markten nerveus, wat vandaag leidde tot verkoop van dollars.