Journalisten van KRO willen dat Braks kiest

HILVERSUM, 11 APRIL. Programmamakers van de KRO willen duidelijkheid over de functie van Braks als voorzitter van de katholieke omroep. Zij vragen zich af in hoeverre zijn KRO-voorzitterschap dienstbaar is aan het CDA.

Dit zegt Ton Verlind, hoofd informatieve televisie van de KRO, naar aanleiding van Braks' optreden zondagochtend in het discussieprogramma Het Capitool. Braks reageerde op het KRO-programma Reporter waarin CDA-lijsttrekker Brinkman in opspraak werd gebracht wegens een commissariaat bij een een bedrijf dat geld beheert afkomstig uit een firma die wordt verdacht van belastingfraude.

In Het Capitool betuigde Braks zijn loyaliteit aan Brinkman. “Misschien moet hij kiezen”, zegt Verlind. “Voor ons is in ieder geval niet duidelijk meer op welke stoel hij zit, die van prominent CDA-lid of die van hoofdredacteur van een journalistiek programma. Daar moet helderheid in komen.” Volgens hem stelt “een toenemend aantal journalistieke medewerkers” zich vragen over de positie van Braks, in ieder geval de voltallige redacties van Reporter en Brandpunt.

Braks zegt in een reactie verbaasd te zijn over de opwinding bij de programmamakers. “Ik ben primair voorzitter van de KRO. Aan duidelijkheid heb ik nooit iets te wensen overgelaten. Ook niet in de uitzending van Het Capitool.” Daar vertelde Braks “indringende vragen” te willen stellen aan de programmamakers van Reporter. Hij wil weten of de uitzending “objectief en met goede bedoelingen” tot stand is gekomen. Volgen Verlind zijn de programmamakers “nogal geschrokken” van die opmerking. Onmiddellijk na de uitzending werd een vergadering belegd met de programmaleiding en Braks. Dezelfde middag nog ging een persbericht de deur uit met de mededeling dat de KRO-voorzitter “onverkort achter de programmamakers van het tv-programma Reporter staat”. Van onderzoek of maatregelen was geen sprake, wel zou het programma geëvalueerd worden. “Maar dit is gebruikelijk bij een programma met een dergelijke impact”, aldus Verlind. Hij benadrukt dat de voorzitter geen enkele invloed heeft op de inhoud van programma's. Braks zal dan ook niet bij de evaluatie van Reporter worden betrokken.

Hoewel Braks zich publiekelijk achter de programmamakers opstelt, heeft hij volgens een naaste medewerker “op een aantal vragen nog steeds geen bevredigend antwoord”. Daarom komt de KRO-leiding vanmiddag bijeen om nogmaals te bekijken of het programma “een goed journalistiek werkstuk” is.

Premier Lubbers en lijstrekker Brinkman reageerde vrijdagavond woedend op het programma. Lubbers noemde de uitzending “een journalistiek plotje” omdat bij de inval van de Fiod een cameraploeg van de KRO aanwezig zou zijn geweest. Brinkman betreurde het dat hem niet om een weerwoord was gevraagd. Inmiddels heeft Lubbers de KRO laten weten niet meer te spreken over 'de inval waarbij camera's van Reporter aanwezig waren'. Over de mogelijkheid tot wederhoor zegt programmamaker Steven de Vogel: “Brinkmans woordvoerder F. Wester heeft zelf nadrukkelijk verzocht om een tien minuten durende live-reactie van Brinkman, maar daar hebben ze vlak voor de uitzending toch weer vanaf gezien.”

Volgens de KRO hebben de programmamakers, anders dan Lubbers en Brinkman suggereerden, geen “deals” gemaakt met het openbaar ministerie. “Wij hebben de zaak voorgelegd aan de persofficier van het openbaar ministerie in Arnhem zonder namen en plaatsnamen van de betrokkenen te noemen. Justitie heeft toen gezegd: dit is zo'n grote zaak, dat willen we onderzoeken. Pas toen hebben we bekendgemaakt dat Brinkman er als commissaris bij betrokken was.” De opmerkingen als zou er sprake zijn van “een journalistiek plotje” zijn volgens hem daarom “volstrekt onzinnig”.

Toch hebben de programmamakers afspraken met Justitie gemaakt. Het materiaal voor Reporter lag al een maand op de plank, maar in overeenstemming met Justitie afgesproken te wachten met uitzenden. De Vogel: “Anders zouden we het onderzoek voor Justitie kapotmaken en dat wilden we niet.” Ook maakten de journalisten afspraken over het moment van de inval door de FIOD. Dat moest dicht tegen de vrijdagavond aanzitten, omdat de KRO dan Reporter uitzendt. De Vogel noemt die afspraak “logisch”. “Anders zouden wij ons verhaal kwijt zijn.”