Janmaat binnenkort weer voor de rechter

DEN HAAG, 11 APRIL. Het Tweede-Kamerlid H. Janmaat (Centrumdemocraten) moet op 20 april opnieuw voor de Haagse rechtbank verschijnen. Het openbaar ministerie probeert de CD-leider te vervolgen wegens aanzetten tot haat tegen buitenlanders en discriminatie.

Het OM in Den Haag heeft een nieuwe dagvaarding tegen Janmaat en tegen de partij uitgebracht, waarin dertien concrete uitspraken zijn opgenomen. In november vorig jaar werd een eerdere dagvaarding door de rechtbank nietig verklaard omdat deze 'te vaag' was.

Het openbaar ministerie heeft nu een aantal publieke uitspraken van Janmaat uitgelicht die hij de afgelopen vier jaar heeft gedaan. Zo zei het Kamerlid naar aanleiding van de vliegramp in Suriname voor de radio: “Een fraai staaltje Surinaamse mentaliteit is boven gekomen na het vliegongeluk op Zanderij. Over de lijken van hun landgenoten willen de hier wonende Surinamers op vakantie in Suriname onder het mom de slachtoffers te herdenken. De CD zegt: Ga, maar gelijk daar blijven. De vakantiereis is een enkeltje en geen retour.”

Andere uitspraken die het OM heeft opgenomen zijn zinsneden als “Iedere baan aan de minderheden is een Nederlandse werkloze” en “Er komen in toenemende mate Marokkaanse en Turkse jongeren naar Nederland. Is dat om de jeugdbendes te vergroten?”.

In november vorig jaar werd de vorige dagvaarding door de rechtbank nietig verklaard omdat niet duidelijk was aangegeven welke uitspraken het OM precies strafbaar achtte. Toen bevatte de dagvaarding een lange lijst met radio- en televisie-uitzendingen waarin volgens het OM discriminerende uitspraken waren gedaan door CD-leden. De integrale teksten van de uitzendingen waren bijgevoegd in een honderd pagina's tellende bijlage. Om welke passages het ging, was volgens de rechter niet duidelijk aangegeven. Persofficier van justitie mr. N. Zandbergen verklaarde destijds dat het OM bewust voor die strategie had gekozen omdat de context van de uitspraken van belang werd geacht.

Janmaat heeft over de pogingen van het openbaar ministerie hem en de CD veroordeeld te krijgen steeds gezegd dat hij ze als een “geweldige reclame” voor de partij en haar standpunten beschouwt.

Ook Janmaats levensgezellin en Haags gemeenteraadslid W. Schuurman moet op 20 april voor de rechter verschijnen. Zij werd gedagvaard wegens uitlatingen over criminele Surinaamse en Antilliaanse jongeren en over Bosnische vluchtelingen. De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 4 mei, de dag na de Kamerverkiezingen.