In het bijzijn van Elco B. rust taboe op zaak-Brinkman

DEN HAAG, 11 APRIL. Dokter Ojink, huisarts te Zwanenburg en gespecialiseerd in de schadelijke effecten van geluidsoverlast, moet nog wat van het hart. Aan het slot van een betoog over de noodzaak om de vijfde startbaan van de luchthaven Schiphol gedraaid aan te leggen, spreekt hij zijn steun uit voor CDA-lijstaanvoerder Brinkman. “Met grote afschuw heb ik de hele campagne van het programma Reporter gezien. Het is een walgelijke toestand.”

Brinkman gebruikte vanochtend, op de eerste dag van zijn verkiezingstournee, het ontbijt met de bewonersvereniging Zwanenburg. Geluiden als van de Zwanenburgse dokter moeten de lijsttrekker en de mensen om hem heen sterken in de gedachte dat de ophef over zijn Scherpenzeelse commissariaat, ontstaan na de uitzending van het KRO-programma Reporter afgelopen vrijdag, wellicht in het voordeel werkt van Brinkman.

In de campagne-bus, waarmee de CDA-leider de komende drie weken Nederland hoopt te heroveren, filosofeert Brinkmans media-adviseur Wester over de effecten van de publiciteit. “Eerst kwam de schok, maar het afgelopen weekeinde zetten alle media de beschuldigingen van de KRO in het juiste perspectief. Ik verwacht nu nog verspreide verhalen over allerlei detailkwesties en dan is het weer over.”

Hoe groot de schok was voor Brinkman bleek gisteren, zij het indirect, tijdens een lijsttrekkersdebat in het Haagse Nieuwspoort. Bij zijn binnenkomst had hij nog ontspannen een praatje gemaakt met zijn collega-lijsttrekkers Kok en Van Mierlo. Onderwerp van gesprek was overigens wel de Reporter-uitzending. Direct bij aanvang van het debat ging het al mis toen hij stevig aan de tand werd gevoeld door radio-journalist Cees Sorgdrager: “U presenteert uw persoon, u danst door het beeld als een filmster; vertrouw deze man. Nu wordt gemeld dat u zich associeert met iemand die buitengewoon dubieuze zakenpraktijken doet.” Brinkman snauwde met een van woede bleek weggetrokken gezicht. “Wij gaan in een situatie komen waarin ik uitzending na uitzending mijn onschuld moet gaan bewijzen. Dat is toch het omdraaien van alle feiten en omstandigheden.”

Ook in het zaterdag opgenomen en zondagmiddag uitgezonden TROS-programma De Keus van de jeugd werd Brinkman doorgezaagd over de kwestie. Bij beide gelegenheden maakte Brinkman de indruk er niet helemaal bij te zijn. Bij het TROS-programma liet hij zich een paar keer in een hoek praten, bijvoorbeeld door een gristelijke jongere uit Enschede inzake de euthanasieregeling. Gedurende het twee uur durende radio-debat gisteren kwam hij verreweg het minste aan het woord. Regelmatig zat hij daar starend met de blik op oneindig achter de tafel.

Toen hij zaterdagochtend in De Lier de opening bijwoonde van de jaarlijkse tuinbouwmanifestatie Kom in de Kas had hij nog wel geprobeerd de kwestie met een grapje te relativeren. “Mijn dochters zeiden vanochtend aan de ontbijttafel: 'Zo Elco B., ze moeten je wel hebben'. En inderdaad, ik hoop dat ze mij en de andere CDA'ers willen hebben.” Vertegenwoordigers van de pers kregen echter te verstaan dat het onderwerp taboe was. In De Lier mocht alleen gevraagd worden naar tuinbouw-aangelegenheden.

Ondanks alles begon de CDA-lijstaanvoerder vanochtend om zeven uur aan zijn 'tournee' met een bezoek aan de Aalsmeerse bloemenveiling. Daarna volgde een bliksembezoek aan de marechaussee op de luchthaven Schiphol, die de lijsttrekker meedeelde dat het aantal asielzoekers de afgelopen vijf weken scherp is afgenomen ten gevolge van zogeheten pre-flight checks in ver afgelegen streken.

Brinkman komt “om te luisteren”. Het commissarisaat wordt nergens, behalve door dokter Ojink in Zwanenburg, aangeroerd. Overal staat hij een moment bij stil, om snel weer afscheid te nemen. “Sterkte met het werk. Ik moet weer verder met het schema.”

    • Frank Vermeulen