In 1995 meer bollen naar Japan

Nederland mag ingaande 1995 meer tulpebollen exporteren naar Japan. Een delegatie van dat land is met het Produktschap voor Siergewassen (PVS) overeengekomen dat het aantal uit te voeren soorten bollen in dat jaar met bijna 400 wordt uitgebreid. Volgende jaar is het toegestaan dat vanuit Nederland meer bollen van fresia's, hyacinten, irissen en crocussen worden geëxporteerd.

Versoepeling van de export van narcissen en dahlia's is als gevolg van een op Texel voor die soorten bedreigend virus vooralsnog niet mogelijk. Ook op het gebied van snijbloemen, bomen, groenten en fruit is geen vooruitgang geboekt. Het PSV onderhandelt elk jaar met de Japanse autoriteiten over de voor dat land bestaande importbeperkingen. Een knelpunt is voorts de nauwgezette en uiterst scherpe controle die in Nederland wordt uitgevoerd door Japanse controleurs. De Nederlandse tuinbouw voert voor bijna 200 miljoen gulden uit naar Japan.