Hoofdstad van Rwanda onder vuur rebellen

PAG.4 NIEUWSANALYSE

NAIROBI, 11 APRIL. Naar schatting tweeduizend man van het rebellerende Rwandese Patriottische Front (RPF) hebben gisteren vanuit het noorden de hoofdstad Kigali bereikt. Intussen namen de gevechten tussen de verschillende afdelingen van de regeringstroepen onderling de afgelopen 48 uur af, maar ook vanochtend viel er nog geweervuur in Kigali te horen.

De Verenigde Naties proberen door bemiddeling tussen de strijdende partijen in de Middenafrikaanse staat een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Een gisteren gesloten bestand werd niet nageleefd door de rebellen van het RPF.

De vrijdag benoemde premier Jean Kambada zei gistermiddag dat hij probeert ongedisciplineerde elementen van het reguliere leger en van de presidentiële garde onder controle te krijgen. Zij sloegen donderdag na de gewelddadige dood van president Juvenal Habyiramana aan het moorden en plunderen. Habyiramana kwam woensdag samen met de president van Burundi, Cypriën Ntaryamira, om het leven toen het vliegtuig waarin zij zaten waarschijnlijk ten gevolge van een raketaanval neerstortte bij de Rwandese hoofdstad Kigali.

Slachtoffers van de woede van de soldaten van het Rwandese leger en de presidentiële garde over de aanslag op Habyiramana werden Tutsi's en oppositionele Hutu-politici. Toen er een chaos ontstond mengden ook bandieten zich in de orgie van geweld en ook zeshonderd in Kigali gelegerde RPF-soldaten raakten betrokken bij de strijd. Het aantal slachtoffers zou volgens de eerste schattingen twintigduizend bedragen.

Het RPF wees de nieuwe regering af, evenals de afgekondigde wapenstilstand, en verklaarde dat de burgeroorlog was hervat. Volgens het RPF geldt het bestand alleen voor de hoofdstad maar niet voor elders in het land, waar sinds zaterdag eveneens op grote schaal gevechten zijn uitgebroken.

Een hoge functionaris van de VN reisde gisteren naar het RPF-hoofdkwartier in Noord-Rwanda om de rebellen te bewegen de strijd te staken.

    • Koert Lindijer