Groot Nederlands aandeel in start van Nationale Reisopera

AMSTERDAM, 11 APRIL. De Nationale Reisopera, die vanaf september aanstaande het opgeheven Opera Forum vervangt, zal in het eerste seizoen ruimschoots gebruik maken van Nederlandse zangers, dirigenten, regisseurs en ontwerpers van decors en kostuums. Er komen vier produkties: Candide van Bernstein, Rusalka van Dvorák, Macbeth van Verdi en Faust van Gounod. De 44 voorstellingen gaan in 16 theaters in het hele land, ook in de grote steden. In de toekomst zal het aantal produkties wellicht tot vijf worden uitgebreid en worden er zo'n 65 voorstellingen gegeven.

Het eerste seizoen van de Nationale Reisopera in oprichting is op korte termijn samengesteld door Jan Bouws, hoofd regie van de Nederlandse Opera, die in oktober vorig jaar daartoe was aangezocht na het onverwachts opstappen van de beoogde nieuwe artistiek directeur Guus Mostart. Net als Forum is de nieuwe opera in Enschede gevestigd, maar de definitieve naam staat nog niet vast.

Het eerste seizoen van de nieuwe opera, die pas per 1 september officieel wordt opgericht, heeft een interim-karakter omdat er inmiddels een nieuwe beoogd artistiek leider is: de Schot John Fisher, wiens definitieve benoeming nog moet worden geformaliseerd. Volgens interim-directeur Hans Bal is hij uitgekozen op zijn eigen verdiensten en het van hem verwachte nieuwe elan. Hij heeft zich nog niet vastgelegd op de uitgangspunten die ten grondslag liggen aan het eerste seizoen.

Pas als Fisher, die afkomstig is van het operatheater La Fenice in Venetië, in dienst is, zal hij een beleidsplan schrijven dat zal worden voorgelegd aan het ministerie van WVC en aan de Raad voor de Kunst. Interim-directeur Bal kan daarom niet exact uitleggen waarin de nieuwe opera in de toekomst op artistiek gebied zal verschillen van Opera Forum, dat vorig jaar met instemming van de Tweede Kamer werd opgeheven door minister d'Ancona van WVC. Het gevolg daarvan was dat in het huidige seizoen geen voorstellingen vanuit Enschede werden gegeven en dat de schouwburgen gezamenlijk een aantal Oosteuropese operaprodukties hebben geïmporteerd. Na de recente problemen over afvloeiingen en deeltijdfuncties hoopt Bal dat de reorganisatie en splitsing van het oude Forum nu zonder onoverkomelijke problemen kunnen worden afgewikkeld.

Volgens Bal zal de nieuwe opera de kwaliteit opvoeren ondanks een twee miljoen gulden kleiner budget dan waarover Forum beschikte. Meer aandacht en geld zal worden gegeven aan decors en kostuums en de opbouw in de theaters, waarvoor voortaan twee dagen worden uitgetrokken. Verder zullen alle voorstellingen worden boventiteld, ook de songs in Bernsteins Candide die zal worden uitgevoerd in een Nederlandse vertaling van Willem Wilmink.

Het nieuwe Orkest van het Oosten, voortgekomen uit het orkest Forum Filharmonisch, zal twee voorstellingen begeleiden: Rusalka en Macbeth, onder leiding van respectievelijk Johan van Slageren en Gabriele Bellini. Het Gelders Orkest begeleidt o.l.v. Jan Stulen Candide, het Brabants Orkest speelt o.l.v. Ed Spanjaard bij Faust.

De produktie van Candide is afkomstig van de Scottish National Opera, de andere zijn eigen werk. Peter te Nuyl regisseert Rusalka met decors van Mirjam Grote Gansey en kostuums van Rien Bekkers. Macbeth wordt geregisseerd door Friedrich Meyer-Oertel, de titelrol wordt gezongen door Henk Poort, die ook optreedt in de door Hans Croiset geregisseerde Faust in decors van Tom Schenk.

Onder de vele gecontracteerde Nederlandse zangers zijn verder Elena Vink, Irene Pieters, Corinne Romein, Peter Bording, Tom Haenen, Harry Peeters, Frank van Aken, Annegeer Stumphius, Ans van Dam, Xenia Meyer, Nanco de Vries, Hubert Delamboye, Ellen van Haaren, Lucia Meeuwsen, Maja Roodveldt, Tom Sol, Jaco Huypen, Willemijn van Gent, Irene Maessen en Marion van den Akker.