Foto

Foto: EVERETT - Meer dan 100.000 genodigden waren zaterdag getuige van de onthulling van de Boeing 777, het meest ambitieuze project van de Amerikaanse vliegtuigbouwer sinds 25 jaar.

Een show met lichteffecten, rockmuziek en videoprojecties op gigantische schermen vooraf aan het moment waarop de gordijnen in de Boeing-fabriek in Everett, nabij Seattle, opengingen en de 777 in fel tegenlicht werd getoond.

De ontwikkeling van de tweemotorige 777, geschikt voor 400 pasagiers, heeft volgens schattingen van analisten circa vier miljard dollar gekost. Een deel van die kosten wordt gedragen door drie Japanse partners van Boeing. Het nieuwe toestel, waarvoor de fabriek al 147 orders zegt binnen te hebben, is het grootste tweemotorige straalvliegtuig ter wereld. Het is Boeings eerste fly-by-wire toestel, waarbij alle bewegende delen elektronisch worden bediend. Het toestel is volledig op de computer ontworpen. Het eerste serievliegtuig van de 777 zal volgens de plannen in mei volgend jaar worden afgeleverd aan United Airlines. Het vliegtuig kost tussen de 116 en 140 miljoen dollar. Volgens deskundigen zal Boeing er ongeveer 300 van moeten verkopen om de ontwikkelingskosten terug te verdienen.

De 777 vult het gat op tussen de de tweemotorige Boeing 767 en de viermotorige 747 (Jumbo) en vormt een rechtstreekse concurrent van de nieuwe Airbus A330 en A340 en de MD-11 van McDonnell-Douglas.

De presentatie van de Boeing 777 vindt plaats middenin de diepe recessie die de wereldluchtvaart al een aantal jaren teistert. De malaise in de bedrijfstak heeft ertoe geleid dat Boeing, de grootste fabrikant van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart, vele duizenden werknemers heeft moeten ontslaan. Alleen al vorig jaar moesten 17.000 medewerkers opstappen. De Amerikaanse fabrikant denkt met de 777-generatie dertig tot vijftig jaar vooruit te kunnen en hoopt zijn marktaandeel van 65 procent ermee te kunnen handhaven. (Foto Reuter)