Eis Blangé en Zwerver: meer geld voor Oranje

ROTTERDAM, 11 APRIL. Peter Blangé en Ron Zwerver dreigen voor het nationale volleybalteam te bedanken. De twee profs zijn ontevreden met de financiële vergoeding die ze voor het spelen van de World League en het WK in het vooruitzicht is gesteld. Volgens Blangé zouden hij en Zwerver in de komende zes maanden uiteindelijk minder dan het minimumloon overhouden. Ze hebben hun onvrede geuit in een brief aan de bond.

Bondspenningmeester Leo Dadema heeft in een eerste reactie gezegd dat er “geen stuiver extra” te bieden valt. Blangé denkt dat dat wel kan. Het aandeel van de spelers in het te verdelen prijzengeld zou bij successen in de World League hoger kunnen zijn, beweert Blangé. Volgens hem is de verdeling bond-spelers nu nog geen vijftig-vijftig. “Daarom zijn onze eisen reeël. Ron en ik zijn oud en wijs genoeg om te begrijpen dat het geen vetpot is bij de bond.”

De NeVoBo heeft al sinds eind 1992 geen hoofdsponsor meer. “Waarom maken ze dan van die ambitieuze plannen? Dat heeft dan ook geen nut”, zegt Ron Zwerver vanuit Italië. Hij en Blangé willen graag voor Oranje spelen. “Maar ik heb geen zin om geld mee te nemen. Ik praat niet eens over verdiensten, maar over het dekken van mijn kosten. Ik heb meer kosten dan anderen. Ik heb een dure verzekering en ik moet de huur voor twee huizen betalen, één in Italië en één in Nederland.”

Blangé en Zwerver zeggen onlangs in Italië een goed gesprek met bondscoach Joop Alberda te hebben gehad. Ze beweren echter dat ze de toen gemaakte afspraken op financieel gebied niet hebben kunnen terugvinden in de concept-overeenkomst met de bond. Blangé is bovendien verbolgen over de toon die daarin wordt gebruikt. “Het is verplichting hier, verplichting daar.”

Zonder Blangé en Zwerver is het Nederlands team uitermate verzwakt. Volgende week maandag komt de nationale selectie voor het eerst bij elkaar. Zwerver zou daar toch niet bij zijn geweest. Hij begint zaterdag met zijn club Treviso aan de finale van de play-offs in Italië. Blangé arriveerde afgelopen weekeinde in Nederland. Hij is als hij tot overeenstemming komt wel bij de eerste training aanwezig.