Cricketers betaalde amateurs

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) gaat voor het eerst in de historie haar internationals vergoedingen betalen. Voorzitter Steven van Hoogstraten vindt het te ver gaan om de spelers nu als “profs” te betitelen. Hij praat liever van “betaalde amateurs”. Het is de bedoeling dat de internationals in de maanden dat ze zich op het A-WK van '96 voorbereiden een bepaald bedrag krijgen. Ook de dagvergoedingen tijdens dat toernooi en andere evenementen moeten volgens het nieuwe plan omhoog. Tijdens het onlangs in Kenia gehouden kwalificatietoernooi kregen de spelers 25 gulden per dag. Inclusief een vergoeding voor hun materiaal ontvingen de cricketers 1.250 gulden. “Dat was voor ons toch een belangrijke eerste stap”, aldus Van Hoogstraten.

Aan welke bedragen denkt u als vergoeding?

We hebben het model van de hockeybond voor ogen. Die betaalt zijn spelers in de periode dat ze voor de nationale ploeg bezig zijn zo'n 400 gulden per maand. Dan praat je totaal toch over 8.000 gulden. Daarom hebben we ook een sponsor nodig. Die moet toch te vinden zijn met het WK in het vooruitzicht. Onze verkoopwaarde is sterk gestegen door de kwalificatie. Elke deelnemer aan het WK heeft straks een sponsor. Waarom Nederland dan ook niet? Ik hoop op een bedrijf als ABN Amro.

Veel bonden hebben geen hoofdsponsor. Wat gebeurt er als de KNCB er geen een vindt?

Dan kunnen we de plannen slechts in beperkte mate doorvoeren. We hebben door onze kwalificatie een extra bonus van 25.000 pond gekregen. Het grootste deel daarvan zal aan de spelers worden besteed.

Met een vergoeding van een paar honderd gulden in de maand krijgt de KNCB de spelers natuurlijk niet vrij van hun werk?

Dat is duidelijk. De grote vraag zal ook zijn hoe veel tijd de spelers aan het cricket kunnen besteden. Misschien moeten we straks nog wel een stap verder doen. Dat ligt, zal ik maar zeggen, in de schoot der Goden. We zullen in ieder geval niet kiezen voor het Bankrasmodel van de volleyballers. Dat gaat ons te ver.

Mag het Nederlands team nog aan het Engelse bekertoernooi meedoen?

We worden uitgenodigd voor het toernooi om de Nat West-trofee. Dat is verdomd aardig.

    • Hans Klippus