Conflict boeddhisten in Z-Korea

SEOUL, 11 APRIL. In de grootste boeddhistische orde van Zuid-Korea, Chogye, is een felle strijd ontbrand om de positie van de hoofdpriester, Suh Eui Hyon, die er door een groep monniken van wordt beschuldigd betrokken te zijn bij een financieel schandaal dat in de miljoenen guldens loopt.

De onrust begon vorige maand na de arrestatie van een directeur van een bouwbedrijf die voor miljoenen zou hebben verduisterd. De man bekende en zei bijna twintig miljoen gulden van zijn illegaal verkreeg kapitaal te hebben gedoneerd aan Suh Eiu Hyon. De Chogye-orde heeft het aannemen van de giften niet weersproken, maar niet gezegd wat er met het geld is gebeurd.

Naar schatting 5.000 monniken, nonnen en leken hielden gisteren in Seoul een betoging waarin het aftreden van Suh werd geëist. De demonstranten trokken naar de Chogye-tempel, waar ze met behulp van een ladder wisten door te dringen tot het kantoor van de hoofdpriester, die afwezig bleek te zijn. Het gebouw werd daarna bezet door de betogers.

Vanmorgen besloten de Zuidkoreaanse autoriteiten te interveniëren in het religieuze conflict. Eenheden van de oproerpolitie vielen de bezette tempel binnen en arresteerden in totaal 134 monniken, onder wie 51 aanhangers van Suh Eui Hyon. (AP, Reuter)