Communisten de grootste fractie in parlement in Kiev

KIEV, 11 APRIL. Bij de gisteren gehouden tweede ronde van de Oekraïense parlementsverkiezingen zijn de communisten de grootste fractie in het parlement geworden.

Dat blijkt uit de eerste uitslagen. De communisten hebben vooral gewonnen in het oosten van het land, waar het grootste deel van de Russische minderheid woont. Het ziet ernaar uit dat de communisten rond eenderde van het totale aantal zetels krijgen. In Donetsk sleepten ze vijftien van de 33 beschikbare zetels in de wacht, in Zaporozje zeven van de zeventien en in Kirovograd vier van de elf. In totaal hebben de communisten en hun bondgenoten van de Boerenpartij volgens de voorlopige uitslagen zestig van de 450 zetels gewonnen.

In het westen van de Oekraïne lijken vooral de nationalisten hun positie te hebben versterkt. Dat geldt ook voor de hoofdstad Kiev, al was de opkomst bij de verkiezingen daar in elf van de achttien kiesdistricten te laag om ze geldig te maken.

De opkomst was een grote zorg van de autoriteiten in Kiev. Volgens de kieswet zijn verkiezingen slechts geldig als vijftig procent van de ingeschreven kiezers opkomt. Waar dat niet het geval is, blijft de zetel in het parlement leeg. De vrees, dat de opkomst in de hele republiek zo laag zou kunnen zijn dat minder dan 300 van de 450 zetels bezet zou worden en dat het parlement aldus geen quorum zou hebben, lijkt echter geen bewaarheid te zijn geworden. (Reuter)