Brinkman wil in omstreden baan blijven

PAG.9 ONRUST BIJ KRO / VEELBESPROKEN ZAKENMAN / BRINKMAN OP CAMPAGNE; PAG.11 HOOFDARTIKEL

DEN HAAG, 11 APRIL. CDA-lijsttrekker Brinkman blijft vooralsnog commissaris bij Arscop BV, een vennootschap die het geld beheert van een firma waarvan de administratie op verdenking van belastingfraude in beslag is genomen. Bij de inval in het bedrijf is ook een pistool in beslag genomen.

“Ik oriënteer mij met mijn mede-commissarissen over de situatie die is ontstaan en de beschuldiging die is geuit”, aldus Brinkman dit weekeinde. In een uitzending van het KRO-programma Reporter werd vrijdagavond gesteld dat Brinkman van de vermeende fraude op de hoogte had moeten zijn.

Bij de inval van afgelopen vrijdag is, zo blijkt nu, behalve de administratie van Arscop BV ook een pistool in beslag genomen, dat volgens de politie in Scherpenzeel naar alle waarschijnlijkheid toebehoort aan directeur A.V., een aangetrouwde oom van Brinkman.

Het handwapen werd volgens een hulpofficier van justitie ongeladen aangetroffen in een koffer in het kantoor van A.V. Oud-werknemers van het bedrijf hadden voor de televisie al anoniem verklaard dat V. “gewapend over straat ging”. V.'s advocaat mr. E. Vilé zei vanmorgen niet op de hoogte te zijn van de vondst van het pistool en niet te weten of zijn cliënt daarvoor een vergunning heeft. De politie laat dat deze week uitzoeken. Directeur A.V. zelf onthoudt zich van elk commentaar.

Brinkman heeft de KRO ervan beschuldigd een “hetze” tegen hem te voeren. Hij zegt dat hij zich bij zijn aantreden als commissaris begin 1992 “goed” heeft laten informeren over Arscop BV. “Het openbaar ministerie heeft laten weten dat mij in ieder geval geen enkel verwijt treft.”

KRO-voorzitter G. Braks, oud-minister van landbouw voor het CDA, zegt dat de omroep “niets te verwijten” valt. Hij wijst erop dat de KRO Brinkman niet van fraude heeft beschuldigd en zegt Brinkman te blijven steunen. “Ik sta voor honderd procent achter Brinkman.” Braks zei voor de radio dit weekeinde wel dat hij persoonlijk het bewuste commissariaat onmiddellijk zou hebben neergelegd. “Elke dag dat hij langer commissaris blijft, maakt de kans groter dat hij bij de zaak betrokken raakt.”

De KRO en het openbaar ministerie in Arnhem hebben bevestigd onderling afspraken te hebben gemaakt over de zaak. De KRO zegt dat Reporter de affaire zelfstandig op het spoor is gekomen bij een algemeen onderzoek naar commissariaten van Kamerleden. Omroep en justitie hebben daarna in onderling overleg de datum bepaald waarop de invallen zouden plaatshebben.

Pag.9: Partijen nemen Brinkman in bescherming

De KRO voldeed daarmee aan het verzoek van Jusititie om nog niets bekend te maken in het belang van het onderzoek. In het tv-programma Het Capitool zei Braks gisteren “geweldig te hebben geworsteld” met de zaak. Hij vond echter “geen ruimte om uitzending te verbieden”.

De lijsttrekkers van PvdA, VVD en D66 namen Brinkman gisteren tijdens een radio-debat in bescherming. “Ik heb er weinig behoefte aan om hier nu een eindeloos tribunaal mee te maken”, zei PvdA-leider Kok toen Brinkman in het gesprek over Arscop werd ondervraagd. VVD-leider Bolkestein zei: “Ik ben blij dat Brinkman nergens van wordt verdacht. Dat er desondanks een suggestie blijft hangen dat er iets niet in de haak is, vind ik zeer onaangenaam”. En GPV-lijsttrekker Schutte noemt de beschuldiging tegen Brinkman “onchristelijk en inhumaan”.

In het Capitool stelde Braks zelf in het algemeen vraagtekens bij samenwerking tussen Justitie en media. Die is volgens hem “een algemene trend waarvan ik me ernstig afvraag of die niet zwaar in strijd is met de noodzakelijke bescherming van verdachten.” Ook zei Braks “indringende vragen” te willen stellen aan de programmamakers. Hij wil weten of de uitzending “op zijn plaats was” en “met goede bedoelingen” tot stand is gekomen.

De opmerkingen van Braks hebben tot onrust geleid bij de KRO. Onmiddellijk na de uitzending werd een vergadering belegd met de programmaleiding en Braks. Daarna werd een persbericht verstuurd met de mededeling dat de KRO-voorzitter “onverkort achter de programmamakers van het tv-programma Reporter staat”. Van onderzoek of maatregelen was geen sprake, wel zou het programma geëvalueerd worden.

Minister Hirsch Ballin (justitie) heeft het openbaar ministerie in Arnhem om nadere informatie over de inval gevraagd. Hij wil met name weten welke afspraken er tussen de KRO en de Fiod zijn gemaakt. Premier Lubbers had vrijdag felle kritiek op de samenwerking tussen de omroep en de justitiële autoriteiten. De KRO wijst erop dat de inval, in tegenstelling tot opmerkingen van Lubbers en een bericht in deze krant, niet op film is vastgelegd.

Vanmiddag komt de leiding van de KRO bijeen om te zien of de voorlopige evaluatie van de uitzending van Reporter aanleiding is om een formeel onderzoek in te stellen of dat er eerst nog meer feiten verzameld moeten worden om tot die actie over te gaan. De leiding kan ook afzien van een formeel onderzoek.