Bestuur Eintracht ontslaat zijn trainer en doelman na nederlaag in Munchen; Bayern schuift in leunstoel naar de titel

BONN, 11 APRIL. In een leunstoel, en vaak met enig geluk, schuift Bayern Munchen onder leiding van interim-trainer Franz Beckenbauer naar het Duitse voetbalkampioenschap, dat vier wedstrijden voor het einde van de competitie vrijwel beslist is. Zelden of nooit is Kaiser Franz tevreden over het spel van zijn miljoenenploeg, vaak laat die ploeg punten liggen, maar concurrenten als Leverkusen, Frankfurt, Kaiserslautern en Dortmund doen of deden dat nog veel vaker.

Zaterdag was het een omstreden strafschop, kort na rust ingeschoten door aanvoerder Matthaus, die Bayern aan een niet onverdiende maar gelukkige thuiszege op Eintracht Frankfurt hielp. De bezoekers, die voor de winterpauze met sterspelers als Bein, Gaudino, de Nigeriaan Yeboah, keeper Stein en libero Binz het mooiste voetbal in Duitsland speelden en halverwege de competitie nog met vijf punten voorsprong bovenaan stonden, delen nu met zes punten achterstand een vijfde plaats met Duisburg, Karlsruhe en HSV. De langdurige blessure van Yeboah, die sinds de jaarwisseling zelden speelde maar met zestien goals topscorer is, en de slechte sfeer in de spelersgroep gelden als voornaamste redenen voor de zeer spectaculaire val van Eintracht. Na de nederlaag in Munchen besloot het clubbestuur gisteren alle spelers en trainer Klaus Toppmoller afzonderlijk onder vier ogen te horen. Vervolgens werden Toppmuller en de 39-jarige doelman Uli Stein met onmiddellijke ingang ontslagen. Stein bleek als aanvoerder zijn medespelers zo vaak en zo heftig uitgescholden te hebben, dat niemand meer met hem wilde spelen. Toppmoller uitte in de eerste maanden van dit seizoen veel kritiek op de 'saaie' speelwijze van andere clubs en op het werk van bondscoach Vogts. De val van zijn club is dan ook door veel leedvermaak begeleid. Volgens Frankfurts voorzitter Ohms en vice-voorzitter Holzenbein heeft Toppmu VREEMDE COMBINATIE ller zijn driftige doelman zo lang de hand boven het hoofd gehouden en zo weinig van de sfeerverslechtering gemerkt, dat hij nu ook meteen mag vertrekken.

Het kwaad was voor Frankfurt trouwens al lang geschied, want regisseur Bein had al besloten in Japan te gaan spelen, linksback Weber wil naar Leverkusen en ook Binz zoekt een andere club. Aan Yeboah, die nu tot aanvoerder is benoemd, trekken vele Duitse en Europese clubs. Ohms zei gisteravond dat Frankfurt graag Otto Rehhagel, al meer dan tien jaar trainer van Werder Bremen, in het komende seizoen als opvolger van Toppmoller wil.

Ook Schalke 04 had een slecht weekeinde. Na een maandenlange tussensprint, die de club onder zijn nieuwe trainer Jorg Berger van een van de degradatieplaatsen naar een praktisch veilige plek onderin de middenmoot bracht, ging Schalke zaterdag bij Dynamo Dresden met 1-0 onderuit. Maar dat was nog niet alles. Wegens overtredingen van de financiele regels bij zijn licentie-aanvraag, vorig seizoen, toen de veelbesproken eigenaar van een keten klinieken Gunter Eichberg nog voorzitter en geldgever was, kreeg het roemruchte Schalke een boete van 500.000 mark opgelegd en bovendien als aanvullende straf twee punten in mindering in het komende seizoen. Kennelijk had de club een zwaardere straf verwacht, want manager Rudi Assauer reageerde vrij laconiek: “Dit zullen we heus wel overleven”.

    • J.M. Bik