Argentinië: steun voor hervorming van grondwet

BUENOS AIRES, 11 APRIL. De Argentijnse regeringspartij van president Carlos Saúl Menem heeft tijdens de verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering gisteren met circa 38 procent een overwinning behaald op haar naaste rivaal, de Unión Cívica Radical (UCR) van oud-president Raúl Alfonsín, die ruim 20 procent haalde.

De overwinning van de peronistische Partido Justicialista (PJ) zal president Menem naar verwachting verzekeren van een nieuwe grondwet die zijn herverkiezing mogelijk maakt. De huidige grondwet uit 1853 verbiedt een verlenging van de presidentiële ambtstermijn. Menem gelooft een grote kans te hebben om onder een nieuwe grondwet in 1995 herkozen te worden, omdat een meerderheid van de Argentijnen Menems economische hervormingen ondersteunt. Sinds Menems aantreden in 1989 is Argentinië een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Opmerkelijk was de overwinning van het Frente Grande, een lijstverbinding van centrum- en linkse partijen, in de hoofdstad Buenos Aires, traditioneel een UCR-bolwerk. De PJ, die bij de parlementsverkiezingen in oktober vorig jaar in Buenos Aires nog een overwinning behaalde, had gehoopt dat resultaat nu te herhalen. De overwinning van het Frente Grande - met 35 procent ruim tien procentpunten beter dan de PJ - wordt toegeschreven aan de serie recente fraudezaken waarbij regeringsfunctionarissen en naaste medewerkers van Menem zijn betrokken. “Dit is een 'nee' tegen corruptie, een 'nee' tegen de herverkiezing van Menem”, zei Frente-leider Carlos 'Chacho' Alvarez gisteren.

Landelijk komt het Frente Grande overigens niet hoger dan twaalf procent. De extreem-rechtse MODIN haalde ruim acht procent van de stemmen. Opmerkelijk was de PJ-overwinning in de staat Santiago del Estero, waar de laatste maanden heftig is geprotesteerd tegen Menems economische beleid.

Met niet meer dan twintig procent van de stemmen was de UCR de grote verliezer. Politieke waarnemers zien hierin het bewijs dat UCR-leider Alfonsín veel kiezers van zich vervreemd door eind vorig jaar akkoord te gaan met de door Menem beoogde grondwetswijziging. In dit zogeheten 'akkoord van Olivos' worden - naast de mogelijkheid van herverkiezing van een zittende president - maatregelen vastgelegd, die in theorie beogen het presidentiële bestuur minder topzwaar te maken. Daartoe behoren een bekorting van de presidentiële ambstermijn van zes naar vier jaar en de instelling van een premier. (Reuter, AFP)