Alleen al in Kigali 8000 doden

KIGALI/BRUSSEL, 11 APRIL. Alleen al in de Rwandese hoofdstad Kigali zijn de afgelopen dagen bij moordpartijen zeker achtduizend mensen gedood. Dat heeft een medewerker van de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen gezegd.

Artsen Zonder Grenzen heeft besloten al haar medewerkers 'om veiligheidsredenen' tijdelijk uit Rwanda te evacueren. Momenteel bevinden zich nog 20 vrijwilligers in Rwanda, onder wie zes Nederlanders. Volgens een woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen in Kigali is het zinloos in de Rwandese hoofdstad te blijven werken. De woordvoerder vertelde hoe soldaten van het Rwandese leger in een ziekenhuis alle patiënten die hij de dag tevoren had behandeld, om het leven brachten. “Het heeft geen zin om patiënten te behandelen van wie je weet dat ze vroeg of laat toch vermoord zullen worden”, aldus de woordvoerder.

Het Nederlandse Rode Kruis zou vandaag een medisch team naar Kigali sturen. Het team, dat bestaat uit een chirurg en twee verpleegkundigen, heeft veel ervaring opgedaan in conflictgebieden. Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft op dit moment 26 mensen in Rwanda, die nauw samenwerken met het Rwandese Rode Kruis.

Lindsey HIlsum, een verslaggeefster van de BBC, berichtte vanuit Kigali over gruwelijk verminkte slachtoffers van de moordpartijen in de Rwandese hoofdstad. “Ik heb honderden lichamen gezien, waaronder die van vier vrouwen, die bij een opslagruimte van het Rode Kruis met machetes aan stukken waren gehakt”, aldus Lindsey Hilsum. “Vrachtwagens vol met lijken komen aan bij het mortuarium. Het Rode Kruis heeft inmiddels een beroep op de mensen gedaan om de lijken niet meer te vervoeren, maar ter plekke te begraven”. Volgens Hilsum ligt de binnenplaats van het mortuarium in Kigali vol met afgehakte lichaamsdelen.

Volgens een woordvoerder van de Britse hulporganisatie Oxfam heeft zich gisteren een bloedbad voorgedaan in een vestiging van Franciscanen in Kigali. “Ze plunderden het klooster, selecteeerden alle Tutsi's en vermoordden ze allemaal”. Het bloedbad zou zijn aangericht door het Rwandese regeringsleger.

De eerste groep Belgische en Nederlandse evacués uit de MIddenafrikaanse staat Rwanda is vanmorgen aangekomen op de Brusselse luchthaven Zaventem. De 89 Belgen, die voornamelijk afkomstig zijn uit de stad Butare in het zuiden van Rwanda, zijn uit de Burundische hoofdstad Bujumbura naar Brussel gevlogen. Aan boord van het Sabena-toestel bevonden zich 26 Nederlanders, die inmiddels naar Schiphol zijn doorgevlogen.

Zondagmiddag kwam de eerste groep Belgische para's met vele uren vertraging aan in de Rwandese hoofdstad Kigali. Volgens de Belgische minister van Defensie Delcroix zullen de 900 Belgen die in Kigali wonen, in vier dagen geëvacueerd kunnen worden, maar zal het ten minste tien dagen kosten om de 600 Belgen die buiten de hoofdstad wonen te evacueren.

Zaterdag al arriveerden Franse para's in Kigali. Inmiddels zouden 525 van de 600 Fransen die in Rwanda aanwezig waren, geëvacueerd zijn. Volgens de Franse minister van defensie Franois Léotard zijn de Fransen niet naar Rwanda gekomen om “oorlog te voeren”. Volgens Léotard zullen de Franse para's zich terugtrekken zodra de evacuatie is voltooid. (AP, AFP, Reuter)