Aanschuiven mag niet voorkomen

Het woord 'aanschuiven' moet uit de Nederlandse woordenschat worden geschrapt.

Dat leek gisteren in het eerste lijsttrekkersdebat van de verkiezingscampagne in het Haagse perscentrum Nieuwspoort de meest substantiële bijdrage van D66-leider Hans van Mierlo, of in ieder geval het onderwerp dat hij met de meeste hartstocht naar voren bracht. Het betreft hier volgens hem “een vernederende term”. De kwestie kwam tegen het einde van het debat aan de orde toen het ging over de komende formatie. Van Mierlo refereerde aan de formatie van '89 toen zijn partij weigerde genadebrood te eten van CDA en PvdA en vervolgens buiten het kabinet werd gehouden.

Het ironische van de huidige situatie is natuurlijk dat wanneer de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 3 mei conform de peilingen is, de vier partijen in het centrum allemaal ongeveer even groot worden: dertig zetels voor CDA, PvdA, VVD en D66. Met dat soort verhoudingen wordt de formatie juist één grote aanschuif-operatie.

Niet bekend

Brinkman was er met zijn hoofd niet echt bij, door alle gedoe rond zijn Scherpenzeelse commissariaat. Hij prevelde zijn vaste schietgebed over “het CDA dat zoals alle politieke partijen regeringsverantwoordelijkheid wil dragen”. Nieuw was wel dat plotseling voor het CDA andere criteria dan de omvang bepalend moeten zijn voor kabinetsdeelname. Maar hij hield zich verder op de vlakte - behalve over de vraag welke partij de premier moet leveren. Dat kan nog altijd het CDA zijn. Of dat ook Brinkman zal zijn, werd niet duidelijk. (FV)

    • Koen Greven
    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink