VS blijven Turkije wapens leveren

BONN, 9 APRIL. De Verenigde Staten zijn niet van plan beperkingen op te leggen aan de export van wapens naar Turkije.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van defensie, Charles Freeman, gezegd. De Amerikaanse verzekering kwam een dag nadat de Duitse regering de leverantie van militair materieel aan Turkije voor de tweede keer in twee jaar stopzette. Die stopzetting volgde op beschuldigingen dat de Turkse strijdkrachten Duits materieel inzetten in de strijd tegen de Koerden in het oosten van het land. Overigens verklaarde een woordvoerder van het Duitse ministerie van defensie dat het nog heel moeilijk zal worden om aan de hand van door mensenrechtenorganisaties meegebracht fotomaterieel vast te stellen dat inderdaad Duits materieel is ingezet in de strijd tegen de Koerden. Voertuigen lijken soms zo op elkaar dat er makkelijk moeilijkheden kunnen optreden bij identificatie. (Reuter, AFP)