Verstelbare prothese

Briefschrijver W. Nieuwenhuijsen stelt dat een verstelbare endoprothese niet nieuw is (NRC Handelsblad, 25 maart).

Hijzelf kreeg immers 74 jaar geleden na een amputatie in het kniegewricht reeds een onderbeensprothese die zijn vader regelmatig met een schroevedraaier verlengde. Ik zal niet ontkennen dat dit een kunststukje was, maar toch gaat het in de verlengingsendoprothese van de Rijksuniversiteit Groningen en de TU Twente om iets geheel anders. Aan de implantatie van onze prothese gaat geen amputatie vooraf, maar het door kanker aangedane botstuk wordt operatief verwijderd en vervangen door een endoprothese, die dus onder de huid is geplaatst. In deze endoprothese is een verlengbaar gedeelte geplaatst dat door een uitwendige, om het been draaiende, electromagneet is te verlengen. Dat lijkt me toch een grote vooruitgang!

    • Prof.Dr. H. Schraffordt Koops E.A