Twee arrestaties in Joure wegens brandstichting

JOURE, 9 APRIL. De politie van Joure heeft gistermiddag twee inwoners van Joure van 17 en 22 jaar aangehouden op verdenking van brandstichting in de 'Jouster Toer', het zeventiende-eeuwse torentje van de Nederlands Hervormde Kerk in het dorp, twee weken geleden.

Joure (13.000 inwoners) is al enige tijd in rep en roer als gevolg van zestien brandstichtingen in ruim een jaar tijd. Een week geleden brandde de Gereformeerde Kerk geheel af. Eerder werd brand gesticht in een mavo, een basisschool, een uitvaartcentrum, de openbare bibliotheek, een sporthal en een jongerencentrum. Van de zestien branden zijn er drie opgelost. Daarvoor zitten nog drie jongeren uit Joure vast. De politie vermoedt dat stoerheid in combinatie met sensatiezucht en alcoholgebruik de oorzaak is, maar sluit niet uit dat er ook een pyromaan aan het werk is.