Trappistenbier

Het artikel 'Wieckse Witte wint terrein op Hoegaarden' (NRC Handelsblad, 26 maart), bevat de zin: 'Interbrew slaagde er vorig jaar in Nederland wel in meer bier van de trappistenabdij van Leffe te verkopen.' Het cursieve deel van deze zin bevat twee fouten.

De brouwerij van Leffe is geen abdij, maar een gewone brouwerij. Deze brouwerij is gevestigd in St. Huibert en maakt bieren die in de volksmond 'trappist' worden genoemd, terwijl de enige term die deze bieren mogen voeren 'abdijbier' of 'kloosterbier' is. De term 'trappist' is een wettelijk beschermde naam en mag slechts gevoerd worden door zes Trappistenkloosters in de hele wereld. Leffe hoort daar zeker niet bij, hoewel de brouwerijen die deze abdijbieren verkopen graag gebruik maken van het image van de Trappisten.

    • Frank Boogaard