STICKY TOFFEE PUDDING

Bij Rules in Londen, een uitgelezen plek om de traditionele Engelse keuken tot in het diepst van haar ziel te proeven, wordt de naam van de Pudding Chef op de menukaart vermeld.

Een teken aan de wand. De Puddings, een verzameling zoete nagerechten in feite, zijn stuk voor stuk zo ongelofelijk aanlokkelijk dat het moeilijk kiezen is. Aan het tafeltje naast ons lepelden twee heren smakelijk van hun Apple Hat Suet Pudding with a Hot Syrup Cream Sauce en Treacle Sponge Pudding & Custard. En wat te denken van Apple & Blackberry Pie with Vanille Custard of gewoon zo'n overheerlijke Bread & Butter Pudding? Na vreselijk lang dubben, hakte de ober ten slotte de knoop voor mij door. Maar goed ook anders had ik nooit van mijn leven geweten hoe verschrikkelijk lekker Sticky Toffee Pudding is. In de tweede herziene uitgave van haar boek English Food (1992) heeft Jane Grigson het recept voor deze lekkernij gelukkig nog opgenomen. Ze schrijft de oorsprong toe aan Francis Coulson, een restaurateur-hotelier wiens gerechten rond 1948 rebelleerden tegen deugdelijke zuinigheid en als blijk daarvan doordrenkt waren van boter en room. Grigson beschouwde hem als een ware revolutionair. Ook dit toetje - hoewel trouw aan de Engelse traditie - getuigt daarvan, zo schrijft ze: “But it is very specially in Mr. Coulson's style as well”.

Voor circa 8 kleine porties:

175 gram dadels, ontpit en fijngehakt

ruim 1 1/2 theelepel (5 milliliter) zuiveringszout (dubbelkoolzuur natriumzout)

60 gram boter

175 gram fijne tafelsuiker

2 eieren

175 gram zelfrijzend bakmeel

krap 1 theelepel (2 1/2 milliliter) zuivere vanille-essence

voor de saus:

200 gram donkerbruine basterdsuiker

6 eetlepels slagroom

140 gram boter

krap 1 theelepel (2 1/2 milliliter) zuivere vanille-essence

Vet een vierkante taartvorm van 18 centimeter met boter in en verwarm de oven voor op 180ß8 C. Breng de dadels met 3 deciliter water aan de kook en roer van het vuur af het zuiveringszout erdoor. Laat het dadelmengsel afkoelen. Klop de boter met de suiker goed door elkaar en klop vervolgens één voor één de eieren erdoor. Klop beetje bij beetje de bloem door het mengsel onder toevoeging - als het mengsel te droog wordt - van een kleine hoeveelheid van het dadelmengsel. Klop tot slot het resterende dadelmengsel en de vanille-essence erdoor. Giet het beslag in de taartvorm en bak de cake 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Maak intussen de saus door de benodigde ingrediënten in een pan te doen, al roerend zachtjes aan de kook te brengen en 3 minuten te laten koken op laag vuur. Giet ruim de helft van de verkregen toffeesaus (houd de rest warm in de pan) over de cake en zet deze terug in de oven tot de cake alle saus heeft geabsorbeerd en de bovenkant goudbruin en bubbelend heet is.

Serveer de pudding in vierkanten gesneden en geef de resterende saus er apart bij. Geprezen de bedenker dezes die - zoals het een revolutionair in de keuken betaamt - een doeltreffende dieptebom creëerde.

    • Florine Boucher