SAS schrapt driehonderd banen van piloten

OSLO, 9 APRIL. De piloten van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS zijn overeengekomen om 300 banen schrappen als onderdeel van een bezuinigingoperatie die SAS weer winstgevend moet maken.

De maatschappij wil tegen eind 1995 drie miljard Zweedse Kronen (circa 750 miljoen gulden) besparen met vrijwillige ontslagen, het creëren van meer part-time banen, onbetaald verlof en vervroegde uittreding. SAS gaat er vanuit dan geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen. Momenteel vliegen 1.900 piloten bij de maatschappij. De piloten gingen onlangs al akkoord met voortzetting van de reeds twee jaar durende salarisbevriezing tot maart 1995. SAS, dat voor de helft in handen is van de Zweedse, Deense en Noorse overheid, leed vorig jaar een verlies van circa 120 miljoen gulden. SAS zoekt nog steeds internationale partners nadat pogingen om tot een fusie te komen met KLM, Swiss Air en Austrian Airlines op een mislukking uitliepen. (Reuter)