PvdA-lijsttrekker Kok is nu meest gewenste premier

AMSTERDAM, 9 APRIL. PvdA-lijsttrekker Kok is op dit moment de meest gewenste premier. Van de Nederlandse kiezers kiest 29 procent voor Kok als premier tegenover 22,5 voor D66-lijsttrekker Van Mierlo en 18,5 voor CDA-lijsttrekker Brinkman. Dit blijkt uit een enquête van bureau Interview in opdracht van het ANP en de tv-actualiteitenrubriek Nova.

Vergeleken met vier weken geleden maakt Kok een opvallende sprong naar voren. Toen koos 26,0 procent nog voor Van Mierlo, 24,3 procent voor Brinkman en slechts 19,5 procent voor Kok. VVD-lijsttrekker Bolkestein blijft net als vier weken geleden ver achter bij dit drietal. Hij is nu voor 11,4 procent van de kiezers de meest gewenste premier, tegenover 10,1 vier weken geleden.

De winst van Kok komt vooral voort uit een toegenomen populariteit onder de kiezers van zijn eigen PvdA en van GroenLinks. Vier weken geleden was amper 70 procent van de PvdA-kiezers en slechts 20 procent van de GroenLinks-kiezers in voor een premierschap van Kok. Nu zijn die percentages respectievelijk 88 en 52.