PSV boekt in Venlo de vierde overwinning in uitwedstrijd dit seizoen

VENLO, 9 APRIL. PSV probeert zich te kwalificeren voor Europees voetbal, VVV zal waarschijnlijk in de nacompetitie moeten strijden tegen degradatie. Dat was de voornaamste conclusie gisteravond in Venlo. VVV thuis tegen PSV, een duel dat veel weg had van een gevecht tussen een lamme en een blinde. PSV won met 3-0.

De doelpunten vielen na rust. Afgezien daarvan gebeurde er verder niets opzienbarends, of het moest de actie van Micky Oestreich zijn geweest. Die kreeg het voor elkaar om bij een 2-0 achterstand, geheel vrijstaand voor een leeg doel, van enkele meters afstand hoog over te schieten. Dezelfde speler hielp kort daarop een tweede riante mogelijkheid om zeep, na een weggevertje van verdediger Van der Gaag. Hij bracht de malaise die er heerst in de Koel treffend in beeld.

Het gaat, om het voorzichtig uit te drukken, niet best met het elftal van trainer Korver. VVV won op 12 december, uit bij RKC, voor de laatste keer. Het laatste doelpunt werd op 19 februari gemaakt. Topschutter Graef staat er met een blessure aan de enkel al een tijdje naast. Na de winterstop wist VVV slechts drie punten te veroveren. Daar kwamen nog eens de personele problemen bij. Braem, Graef, Polman, Spee en Verberne waren gisteravond niet beschikbaar. Twee spelers, de van PSV gehuurde Van der Meer en Oestreich, stonden voor de eerste keer in de basis.

PSV kwam ook niet naar Venlo met cijfers om te juichen. De laatste overwinning in een uitwedstrijd dateerde alweer van 15 januari, 4-0 bij Go Ahead Eagles. Daarvoor wonnen de Eindhovense voetballers in den vreemde overigens slechts van Cambuur, Groningen en Utrecht.

Niets wees er aanvankelijk op, dat in de stand van 0-0 enige verandering zou komen. Voor rust deden de ploegen beide slechts twee keer een poging op doel te schieten. PSV door Van Mol en Van der Gaag, VVV beide keren door Hasselbaink. De kans van de Venlose aanvaller was de mooiste. Hij liep vrij door op Van Breukelen, na een verre uittrap van Roox, zijn eigen doelman. Helaas voor VVV kan Hasselbaink wel hard lopen, maar niet voetballen. Hij schoot knullig tegen Van Breukelen op.

In het spel van PSV, dat als gebruikelijk ook een hele lijst (Kieft, Ellerman, Meijer, Van Ankeren, Popescu, Wouters, Lamptey) afwezigen telde, viel geen lijn te ontdekken. De meeste spelers deden maar wat, acties werden lukraak uitgevoerd. Sinds voorzitter Maeyer de actie schoon schip inzette, werden van de vier gespeelde duels er drie gewonnen. Alleen uit bij Roda ging het met 0-4 volledig mis. Dat het bij VVV goed ging, dankte de formatie van trainer De Mos aan drie oplevingen na de rust. Playfair ontsnapte in de 57e minuut aan Janfada en maakte zijn tweede doelpunt in het eerste van PSV. Twee minuten later besliste Hoekstra de wedstrijd. Na voorbereidend werk van Van Mol en Playfair maakte Numan er nog 3-0 van.