Omstreden bv Arscop belegt voor familie van Brinkman

ROTTERDAM, 9 APRIL. Een beleggingsmaatschappij is de beste omschrijving van beheersmaatschappij Arscop bv in Scherpenzeel, de onderneming die zoals gisteren bekend werd door justitie wordt beschuldigd van fiscale fraude. Arscop, waar CDA-lijsttrekker Brinkman commissaris is, beheert het familievermogen van Brinkmans schoonfamilie. Het grootste deel van dat vermogen, dat volgens het KRO-programma Reporter 25 miljoen bedraagt, is afkomstig van de opbrengst die directeur Arie V. (een oom van Brinkmans vrouw) heeft opgestreken bij de verkoop in 1989 van zijn textielbedrijf Hevatex. V. is directeur en enig aandeelhouder van Arscop.

Hevatex, dat eveneens in Scherpenzeel is gevestigd, werd in 1989 voor 80 procent overgenomen door het Britse concern Whitecroft. De onderneming, die destijds met circa 40 personeelsleden een jaarlijkse omzet van 12 miljoen gulden boekte, levert onder andere fournituren aan de confectie-industrie. Daarnaast levert Hevatex artikelen voor de meubel-, de luchtvaart- en de automobielindustrie.

Volgens ex-medewerkers hield de onderneming zich in ieder geval tot 1990 ook bezig met de 'zwarte verkoop' van textiel aan (onder andere) marktlieden. Een oud-medewerker verklaarde voor de televisie anoniem dat voor minstens 200.000 gulden per jaar aan verkopen buiten de boeken werd gehouden. Het geld voor deze verkopen ontving directeur Arie V. contant in enveloppen. Daarnaast, zo stelden de ex-medewerkers, ontdook directeur V. de belastingen door de in het bedrijf aanwezige voorraden op de balans bewust voor een lager bedrag op te voeren. In 1986 deed de Rijksaccountantsdienst al een onderzoek bij Hevatex in verband met belastingontduiking. Daarvoor kreeg de onderneming een boete van ongeveer 100.000 gulden. Drie ex-werknemers richtten in 1981 een ander bedrijf op. Zij noemden het Ubino BV, hetgeen staat voor Uit Bittere Noodzaak.

Arscop, waar Brinkman sinds januari 1992 voor 7500 gulden per jaar een commissarisfunctie vervult, belegt het ingelegde vermogen voornamelijk in termijndeposito's. Een vijfde is belegd in onroerend goed.