Norman verkleint achterstand in US Masters

ROTTERDAM, 9 APRIL. Larry Mize gaat ook na de tweede ronde aan de leiding in de US Masters. Op de baan van de Augusta National Golf Club in de staat Georgia maakte de Amerikaan gisteren een ronde van 71. Halverwege het toernooi is zijn totaalscore 139 slagen, vijf onder par. Negen spelers zijn slechts twee slagen van elkaar verwijderd. De Amerikanen Dan Forsman en Tom Lehman en de Australier Greg Norman hadden een slag meer nodig en worden op een slag gevolgd door een groep van vijf spelers: de Amerikanen Tom Watson, Tom Kite en Hale Irwin, de Spanjaard Jose-Maria Olazabal en de Zuid-Afrikaan Ernie Els. De grootste marge in leeftijd tussen deze spelers is 24 jaar. Irwin is 48, Els 24. Het geeft andermaal aan, dat topgolf door jong en oud op het hoogste niveau kan worden gespeeld.

De beste ronde van het toernooi staat op naam van Dan Forsman die gisteren 66 maakte. Vorig jaar was Forsman de naaste belager van Bernard Langer totdat hij op de twaalfde hole zijn bal in het water sloeg. Els en Olazabal maakten beiden 67, waarmee ze hun eerste ronde van 74 ruimschoots goed maakten. Olazabal sprak van zijn beste ronde tot nog toe in de Masters. De voorsprong van Larry Mize is kwetsbaar met zoveel spelers van naam vlak achter hem. Maar Mize weet wat het is om de Masters te winnen. Hij behaalde de titel in 1987 en is bovendien de huidige wereldkampioen. Hij is geboren en getogen in Augusta en mocht in zijn jeugdjaren het scorebord bijhouden op de derde hole.

Vier Europeanen mogen hem dankbaar zijn voor zijn bogey (een boven par) op zijn laatste hole, Na twee ronden is er een schifting. Alle spelers met een score binnen tien slagen van de leider komen in aanmerking voor de laatste twee ronden. Dat betekent dat Nick Faldo, Ian Woosnam, Sam Torrance en Costantino Rokka nog net verder voor het prijzengeld kunnen deelnemen. Tweevoudig kampioen Faldo kon zich niet herinneren dat de baan ooit zo moeilijk bespeelbaar is geweest als dit jaar. Ballasteros staat zeven slagen achter op leider Mize, titelverdediger Langer volgt op negen slagen.

    • Jan Libbinga