Nacompetitie eerste divisie slaat al vanaf begin erg aan

ROTTERDAM, 9 APRIL. Een voorbeeld van een geslaagde competitievariant is de nacompetitie van de eerste divisie van het betaald voetbal. Die werd in het seizoen 1972-'73 voor het eerst verspeeld en bestaat nog steeds, zij het in een andere vorm. Het idee kwam destijds van dokter A.G. Wit, toenmalig voorzitter en clubarts van Wageningen. Hij wilde de competitie voor meer clubs dan alleen die ploegen die om de bovenste plaatsen streden aantrekkelijk houden.

Wit bedacht een opzet waarbij de competitie in vier periodes werd verdeeld. Alle clubs hadden de kans om in zo'n periode op de eerste plaats te eindigen. Die vier 'kampioenen' speelden dan na de reguliere competitie nog een keer thuis en uit tegen elkaar, waarna de winnaar promoveerde. Zo kon het gebeuren dat een club die in de gewone eindstand op een lage klassering was geëindigd toch in de eredivisie belandde. Wat dat betreft spant Heerenveen de kroon. De club werd in het seizoen 1989-'90 zestiende, derde van onderen, maar wist via de nacompetitie toch te promoveren. Eén van de voordelen van deze opzet is dat de algemeen kampioen van de eerste divisie gewoon zijn beloning krijgt in de vorm van promotie.

De nacompetitie slaat sinds het begin erg aan. Het publiek komt in grote getale opdagen. Het record staat op 160.000 toeschouwers bij twaalf duels in 1979. Tot '89 behield de nacompetitie zijn oude vorm. Daarna werd een variant ingevoerd waarbij de reguliere competitie niet in vieren, maar in zessen werd verdeeld. De kampioenen speelden in twee groepen van drie. De twee nummers één kwamen in een finale uit waarbij de winnaar promoveerde. De verliezend finalist speelde twee duels tegen de nummer zeventien van de eredivisie om een plaats in de hoogste klasse. Drie seizoenen werd er op deze wijze gespeeld. Het nadeel was dat de eredivisionist steeds lang moest wachten voor gespeeld kon worden.

Daarom worden tegenwoordig de vier periodekampioenen in twee poules van drie samengevoegd met de nummers zestien en zeventien van de eredivisie. De twee winnaars spelen het daaropvolgende seizoen in de eredivisie. Verleden jaar was er voor het eerst sprake van deze opzet. Beide deelnemers uit de eredivisie, Den Bosch en Fortuna, dolven toen het onderspit.