KURT COBAIN 1967 - 1994; Provocerende rockster

Kurt Cobain, die gisteren dood werd aangetroffen in de garage van zijn huis in Seattle, was een gekwelde rockster. De zanger en gitarist van de Amerikaanse groep Nirvana schoot zichzelf door het hoofd en liet een zelfmoordbriefje achter. Enkele weken geleden moest Nirvana een Europese tournee annuleren, nadat de 27-jarige Cobain in Rome enkele uren in coma was geraakt door een overdosis drugs en alcohol. Op doktersvoorschrift had hij zich een pijnstiller laten bezorgen, waarvan hij de bijna fatale dosis had weggespoeld met een fles champagne. Hij keerde terug naar huis, waar hij volgens echtgenote Courtney Love voorspoedig herstelde van zijn inzinking. Eerder verklaarde hij in een interview met Rolling Stone dat hij een schietwapen paraat hield om zijn gezin te beschermen. Op de bovenste plank, zodat zijn tweejarige dochter Frances Bean er niet bij zou kunnen. Cobains lichaam werd gisteren gevonden door een electriciën, die een beveiligingssysteem aanlegde.

Als zanger van Nirvana werd Kurt Cobain in korte tijd beroemd als een van de grondleggers van de grunge: de tandenknarsende gitaarrock uit Seattle die ook groepen als Soundgarden en Pearl Jam voortbracht. In 1988 debuteeerde Nirvana met een EP waarop onder meer het nummer Love Buzz van de Nederlandse groep Shocking Blue werd uitgevoerd.

Het grote succes werd in 1991 ingeluid door het album Nevermind en de hit Smells Like Teen Spirit met een cynische tekst over de apathie van de verwende jeugd in de Amerikaanse buitenwijken. 'We're stupid and contagious,' zong Cobain snerend, 'here we are now, entertain us.' In datzelfde jaar speelde Nirvana in Rotterdam waar het drietal opviel met indringende muziek en een destructieve podiumact.

De miljoenenverkoop van Nevermind markeerde een doorbraak van de alternatieve popmuziek in de Verenigde Staten, met Seattle als brandpunt van een nieuwe trend. De modewereld haakte in op de grunge-rage, met gescheurde spijkerbroeken en versleten houthakkersoverhemden. Het morsige uiterlijk van Kurt Cobain en zijn aartsrivaal Eddie Vedder van Pearl Jam vond navolging van velen en in de speelfilm Singles stond de muziekscene van Seattle centraal. Als popster tegen wil en dank liet Cobain zich in interviews uit over zijn jeugdtrauma's en zijn zwakke gezondheid.

Een nieuwe cd liet lang op zich wachten en baarde opzien vanwege de rauwe produktie en het controversiële hoesontwerp. Niettemin brak In Utero de verkooprecords en Cobain ontkende in alle toonaarden, dat hij het hitparadepubliek van zich wilde vervreemden met ontoegankelijke muziek. De single Rape Me stuitte op verzet van actiegroepen, vanwege Cobains provocatie.

In een aflevering van MTV Unplugged toonde Nirvana zich van een mildere kant, terwijl de geboorte van dochter Frances Bean opnieuw aanleiding gaf tot een controverse. Volgens het tijdschrift Vanity Fair zou moeder Courtney Love tijdens haar zwangerschap verslaafd zijn geweest aan heroïne en zou ze zich als zangeres van de groep Hole opstellen als een soort Yoko Ono, die haar echtgenoot gebruikte om zelf beroemd te worden. Een huiselijke ruzie werd breed uitgemeten in de Amerikaanse roddelpers, tegelijk met de onthulling dat Cobain zijn drugsverslaving zou hebben ingeruild voor een obsessie met wapens. Bij een fotosessie in Italie, vlak voordat hij al of niet opzettelijk een bijna fatale dosis medicijnen en alcohol gebruikte, liet Kurt Cobain zich afbeelden met de loop van een geweer in zijn mond. Nadat hij een kort en krachtig stempel drukte op de popmuziek van de laatste jaren, wilde hij dood.

    • Jan Vollaard