Krajicek verslaat lokale favoriet Sergi Bruguera

BARCELONA, 9 APRIL. De Nederlandse tennisser Richard Krajicek, die zijn eerste toernooi speelt na een gedwongen rustperiode van vijf maanden, heeft gisteren in Barcelona de lokale favoriet Sergi Bruguera uitgeschakeld.

Krajicek, die als zevende was geplaats en 24ste staat op de wereldranglijst, won met 7-5 en 6-3 van de Spanjaard. Hij had op gravel opvallend weinig problemen met Bruguera, die bekend staat als een specialist en vorig jaar Roland Garros, het enige grand-slamtoernooi op gravel, op zijn naam schreef. Krajicek won niet alleen met zijn service en volley's, ook in de langere baseline-rally's was hij de meerdere van Bruguera.

De 22-jarige Krajicek herstelde de afgelopen vijf maanden van ontstekingen aan beide knieën. Barcelona is het eerste toernooi waar hij uitkomt in het enkelspel sinds november vorig jaar. Vorige week speelde hij in Portugal dubbelspel met Menno Oosting, waar hij de finale moest opgeven met een enkelblessure.

“Ik speel nog wisselvallig”, zei Krajicek na zijn overwinning. “Ik kan deze week wel goed spelen, maar misschien gaat het volgende week wel weer slecht. Ik ben hier gekomen om plezier te hebben en me goed te voelen op de baan. Tot nu toe lukt dat aardig. Het is geen slimme tactiek om vijf maanden vrij te nemen. Maar het geeft je wel tijd om je te ontspannen en na te denken. Dat is een prettige bijkomstigheid. Als je terugkeert, ben je hongerig.”

De 23-jarige Bruguera, nummer vier van de ranglijst, is er nog nooit in geslaagd het toernooi in zijn woonplaats te winnen. “Dit was de eerste keer dit jaar dat ik tegen een tegenstander speelde die echt hard serveerde”, zei de Spanjaard. “Ballen met een snelheid van 200 kilometer per uur, daar heb ik last van.”

Krajicek heeft deze week achtereenvolgens de Fransman Santoro, de Rus Tsjesnokov en Bruguera verslagen. In de halve finale treft Krajicek de Haïtiaan Ronald Agenor, die gisteren in twee sets van de Italiaan Gaudenzi won en in de tweede ronde Medvedev uitschakelde. De andere halve finale is tussen de Spanjaarden Alex Corretja en Carlos Costa. Zij wonnen gisteren van hun landgenoten Arrese en Carbonell. Corretja versloeg in de eerste ronde favoriet Jim Courier uit. (AP, ANP)