Kohl toch uitgenodigd voor D-day

PARIJS, 9 APRIL. De Duitse bondskanselier Kohl is toch uitgenodigd om in Frankrijk een plechtigheid bij te wonen ter viering van de vijftigste verjaardag van de geallieerde landingen in Normandië. Als hij bereid is gehoor te geven, is hij niet de gast van de Franse regering, hoeft hij niet ver te reizen en is hij weer thuis vóór 6 juni, de dag van de plechtige herdenkingen aan de invasiekust.

De bondskanselier is op voorjaarsvakantie in Oostenrijk en zal naar verluidt na terugkomst antwoorden. Een positief antwoord zou een deel van de verlegenheid en verontwaardiging wegnemen die is ontstaan nadat duidelijk werd dat de Franse regering Kohl bij geen van de internationale plechtigheden had uitgenodigd die rond de zesde juni in Normandië plaatsvinden.

De uitnodiging aan Kohl komt van Les Amis de la Libération, een vereniging die op 29 mei een herdenkingsbijeenkomst organiseert in het Franse plaatsje Pfaffenhofen in de Elzas. Daar zullen 250 Amerikaanse veteranen de plechtigheid bijwonen. In het gebied zijn hevige gevechten geleverd in 1944. De Amis hebben in 1989 al een soortgelijke herdenking georganiseerd. Daarbij waren toen 150 Amerikaanse oud-strijders aanwezig.

Op diverse binationale en algemene bijeenkomsten worden de staatshoofden verwacht van onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Nederland, België, Australië, Canada, Tsjechië, Griekenland, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen en Slowakije. Bonn zou het zeer gestoken hebben dat de bondskanselier niet welkom was. In Frankrijk gaan al weken stemmen op die het een beledigende stommiteit vinden dat de Duitsers gemeden worden.

Officieel heeft de regering in Parijs steeds gezegd dat er geen onenigheid met Bonn over de kwestie bestaat. Om de vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland te herdenken hebben Kohl en president Mitterrand afgesproken dat op 8 juni in Heidelberg jongeren uit beide landen gezamenlijk de hervonden vriendschap zullen herdenken.

    • Marc Chavannes