Japan verontwaardigd over beschuldigingen N-Korea

TOKIO, 9 APRIL. Japan heeft gisteren met verontwaardiging gereageerd op berichten van Noordkoreaanse kant dat kernwapens, “als die ontwikkeld worden”, bedoeld zijn om Japan binnen de perken te houden.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio heeft de berichten als “kwaadaardige propaganda” betiteld. Volgens het Zuidkoreaanse persbureau Yonhap heeft de Noordkoreaanse ambassadeur in India, Cha Song Ju, gezegd dat “onze nucleaire wapens, indien ontwikkeld, primair zijn bedoeld om Japanse tegen te houden”. Het was de meest expliciete waarschuwing aan Japan tot nu toe van Noord-Korea, dat altijd heeft gezegd dat het noch de intentie noch de capaciteit heeft atoomwapens te maken.

Noord-Korea zou zich onder andere bedreigd voelen door het Japanse nucleaire programma. Maar volgens het Japanse ministerie worden alle kerncentrales in Japan volledig gecontroleerd door het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen en is bewezen dat zij alleen vreedzame doeleinden dienen. Noord-Korea, dat volledige inspectie door het IAEA weigert, verkeert niet in de positie de Japanse atoompolitiek te kritiseren, aldus de verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken in Tokio.

Het ministerie onderstreepte nog eens dat Japan drie principes hanteert: geen bezit, geen produktie en geen invoering van kernwapens. Als Japan atoomwapens zou maken, zou het de internationale toestand destabiliseren, en dat zou tegen het eigen belang van Japan in gaan. Daarom is er geen sprake van dat Japan kernwapens zou maken. De krachtige steun die Japan geeft aan de verlenging voor onbepaalde tijd van het non-proliferatieverdrag is een extra bewijs dat Japan niet de bedoeling heeft atoomwapens te ontwikkelen, aldus de verklaring.

Japan heeft met de Verenigde Staten in 1988 een bilaterale overeenkomst gesloten die samenwerking tussen beide landen garandeert bij de ontwikkeling van kernenergie voor vreedzame doeleinden. Volgens het ministerie van wetenschap en technologie in Tokio weten de VS precies wat Japan op dit gebied doet en zijn berichten dat Japan plutonium produceert voor militaire doeleinden volkomen uit de lucht gegrepen.