Opinie

    • Youp van ’t Hek

IRT

Je moet nooit kijken naar een voetbalwedstrijd waar je de uitslag al van kent. Daar word je namelijk verschrikkelijk impotent van. Zeker als de wedstrijd niet op je video staat, maar op bijvoorbeeld Eurosport. Anders kan je nog doorspoelen naar schitterende doelpunten of bloedstollende momenten. Nu is het dodelijk saai.

None

Ik had dit gevoel bij het volgen van het IRT-debat in de Tweede Kamer. De Christelijken hadden van tevoren al verklaard dat Van Thijn zou vallen als de PvdA Hirsch pootje zou lichten. Dus je wist met welke sisser het af zou lopen. Iedereen mocht volgens de democratie even wat roepen, maar de uitslag was allang bekend en je wist dat er uit geen enkele corner gescoord zou worden. Ik ben bang dat ze het in Den Haag nog behoorlijk spannend hebben gevonden. Lubbers was helemaal van vakantie teruggekomen. Donder toch op met zijn allen.

Als het CDA en de PvdA bij de komende verkiezingen nog dieper zinken dan op dit moment voorspeld wordt, gaat bij ons thuis de vlag uit. Oprotten, wegwezen en nooit meer terugkomen. Uit naam van de democratie!

Toen ik Wöltgens met zijn Limburgse baard zag knikken dacht ik alleen maar: ga naar Brunssum, Landgraaf, Thorn, Gulpen en MVV waar jullie gewend zijn dit soort spelletjes te spelen. Waarom begrijpt niemand in de Tweede Kamer dat wij kiezers enigszins serieus genomen willen worden? Het komt toch nooit meer goed. Zo'n Dijkstal kan zich na zijn optreden in Hennie Huismans Playbackshow toch niet meer vertonen. Na dit optreden, dat ver onder het niveau van de eerste de beste grote avond van de LOM-school lag, neemt toch niemand deze zielepoot nog serieus. Wat die man ook zegt, het werkt op je diepste gevoelens van medelijden. Je zal mevrouw Dijkstal zijn en met die man over straat moeten. Je zal dochter of zoon Dijkstal zijn en op school moeten uitleggen dat dat je vader was die Koot en Bie nadeed. Mischien wel omdat Koot en Bie hem nog nooit nagedaan hebben en ook nooit na zullen doen.

Nordholt liep mij vorig jaar in Amsterdam in travestie coke aan te bieden (ik herkende hem aan een medaille op zijn legging), ondertussen werd hij geschaduwd door Wiarda die op zijn beurt weer in de gaten werd gehouden door Vrakking en Van Randwijck, terwijl allerlei vazallen van de heren smerissen bij elkaar thuis aan het inbreken waren om te kijken of ze misschien verdachte pakjes onder het logeerbed hadden liggen. Op het moment dat een agent op het punt stond de grootste criminele organisatie aller tijden op te rollen en de achtervolging in wilde zetten hadden de collega's van Parkeerbeheer net een wielklem op zijn dienst-Kadett gezet. Miami Vice in Zaanstad. Starsky en Hutch in Roelofarendsveen. Elk kruisbeeld dat uit Colombia geïmporteerd wordt heeft een holle Jezus met een kilo onversneden coke in zijn bast, in de Amsterdamse discotheken trek je het spul uit de zeepautomaat van het herentoilet en zit de dealer met het schoteltje bij de deur, iedere buitenlandse auto wordt vanaf Hazeldonk tot aan de Brienenoordbrug de berm in gesneden en onderhand jagen Grijpstra en De Gier op elkaar.

Wie waren daarvoor verantwoordelijk? De ministers en de burgemeesters. De grootste pindakaaspottenvuller weet dat het zo werkt in de democratie en wat doe je dan als je zo hebt zitten pitten of te druk was met je boek of met het opvijzelen van het tolerante en allochtone karakter van je stad Amsterdam? Dan trek je ouderwets je consequenties en stap je op. Net als de heer Hirsch Ballin die zo lekker nat kan articuleren dat mijn kinderen even niet mogen kijken als hij op de buis is. En als je dat niet doet omdat er verkiezingen aankomen en je om je eigen baan en hypotheek en status en weet ik veel wat blijft zitten waar je zit, moet je niet vreemd opkijken als de kiezer je er op drie mei hoogstpersoonlijk uitflikkert. En als je stemmen dan naar Janmaat zijn gegaan moet je niet gaan janken over onbegrip, intolerantie, opkomend racisme en ander gereutel.

Kortom: Heren, u moet oprotten.

Oh, u heeft het aan de rug?

Sorry, dan heb ik niks gezegd.

    • Youp van ’t Hek