Instemming met rotanstokje

WASHINGTON, 9 APRIL. Een 18-jarige Amerikaan is in Singapore veroordeeld tot zes bloedige slagen met een rotanstokje en duizenden Amerikanen hebben dezer dagen hun instemming betuigd met deze harde bestraffing door de Singaporese autoriteiten. Amnesty International, dat tegen de voorgenomen geseling protesteerde omdat die inhumaan zou zijn, krijgt aanzienlijk minder publieke bijval.

Michael Fay, die in Singapore aan een particuliere school studeert, heeft bekend dat hij twee auto's met spuitbussen en eieren heeft bewerkt. Hij zit nu, in afwachting van de lijfstraf of eventuele clementie door het staatshoofd, in een Singaporese gevangenis. Een hogere rechter heeft het vonnis al bekrachtigd.

De slagen met het rotanstokje worden toegediend door een karate-expert en de striemen laten levenslange littekens na op de billen. De slachtoffers verliezen tijdens de geseling vaak het bewustzijn. Een dokter moet hen dan bij brengen zodat de geseling voort kan gaan. Bij de eerste slag wordt het vel verwijderd, bij de tweede en derde slag een deel van het vlees.

President Clinton heeft vorige maand geprotesteerd bij de Singaporese autoriteiten en heeft hen opgeroepen om de straf niet uit te voeren. “Het geselen is een overdreven hoge straf voor een jonge, niet-gewelddadige overtreder, die schuld bekende voor herstelbare misdaden tegen privé-eigendom”, aldus de Amerikaanse zaakgelastigde in het Aziatische stadsstaatje Singapore, ten zuiden van Maleisië.

De 'stem des volks', die vooral in radio-talkshows te horen is, is het niet met de Amerikaanse diplomaat eens. Een poging van vader Fay om de burgers van de woonplaats van zijn zoon, Dayton, in Ohio, tegen Singapore te mobiliseren, werkte zelfs averechts. De Dayton Daily News krijgt dagelijks telefoontjes van mensen die de geseling toejuichen. Twee op de drie brieven steunen de Singaporese autoriteiten. “Laat de vandaal zijn slaag krijgen.”

Ook de Singaporese ambassade in Washington krijgt honderden felicitatiebrieven binnen. De Amerikaanse gemeenschap in Singapore beveelt de aanpak van de plaatselijke autoriteiten ook aan. Deze onverwachte reactie van de Amerikanen heeft Clintons protesten wat doen verflauwen. “We zien wel hoe het gaat aflopen”, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Volgens de advocaat van Fay is diens bekentenis bij de politie afgedwongen. Een van de betrokken jongeren zou tijdens het verhoor een gebarsten trommelvlies hebben opgelopen. Fay zou geen auto's hebben beklad maar straatborden hebben gestolen.

De veiligheid en welvaart in Singapore hebben de bewondering gewekt van veel Amerikanen, die zich zorgen maken over de misdaad. In Singapore staat straf op publiekelijk kauwgum kauwen, lang haar dragen of een papiertje laten vallen. In het laatste nummer van het tijdschrift Foreign Affairs staat een groot interview met de Singaporese leider, Lee Kuan Yew, die vindt dat in de Verenigde Staten de “uitbreiding van het recht van het individu om zich naar eigen voorkeur te gedragen of te misdragen, heeft geleid tot de instorting van de burgerlijke maatschappij”. Singapore had vorig jaar 58 moorden, tegen 1063 in het even grote Los Angeles. “In dit land is het zelfs moeilijk voor de politie om te zoeken naar pistolen in de kleedkastjes van scholieren, omdat het hun rechten zou aantasten”, schreef de Amerikaanse columnist Charles Krauthammer gisteren. “Als we onze vrijheden op de lange termijn willen handhaven, zouden we er goed aan doen om één stap richting Singapore te zetten.”

    • Maarten Huygen