Huidskleur

Kok vindt dat marechaussee en politie mensen die de Nederlandse grens overkomen op huidskleur mag selecteren (NRC Handelsblad, 28 maart).

Nog maar nauwelijks tien jaar geleden had 'gidsland' Nederland forse kritiek op het 'rijke' Thailand, dat in korte tijd 200.000 Cambodjaanse vluchtelingen moest herbergen. De Thaise militairen stuurden in een aantal gevallen vluchtelingen zonder pardon terug naar Cambodja over de zwaar bemijnde grens. In Nederland gaat het over hoogstens 50.000, meest angstige en vervolgde, die elders geen vluchthaven kunnen vinden. Nauwelijks 0.03 procent van de totale Nederlandse bevolking, een vol Feyenoord-stadion. Als de huidige politici deze 'vloedgolf' van vluchtelingen werkelijk niet aan kunnen zonder hun principes over boord te zetten, dan belooft dat wat voor de 500.000 werklozen, of de 2 miljoen niet-actieven.

    • J.H. van Ommen