Historicus en auteur Golo Mann overleden

PAG.5 PORTRET

FRANKFURT, 9 APRIL. De Duitse historicus en auteur Golo Mann, zoon van de schrijver en Nobelprijswinnaar Thomas Mann, is donderdag op 85-jarige leeftijd in Leverkusen overleden. Dat heeft zijn uitgever gisteren in Frankfurt am Main bekendgemaakt.

Angelus Gottfried ('Golo') Mann was Duitslands opmerkelijkste historicus. Hij laat een oeuvre na dat hem bekend maakte ver buiten de kring der historici. Hij heeft altijd vastgehouden aan de stelling dat het er bij geschiedschrijving vooral om gaat een verhaal te vertellen.

Hoogtepunten uit zijn werk zijn een biografie van Wallenstein en het bekende 'Deutsche Geschichte des 19. und 20. Jahrhunderts'.

Golo Mann werd op 27 maart 1909 in München geboren als derde kind en tweede zoon van de schrijver Thomas Mann en diens vrouw Katja Pringsheim. Als kind had hij het moeilijk in het zes kinderen tellende gezin, waarin de twee oudsten, Klaus en Erika, domineerden. Een deel van zijn schooltijd bracht hij door in het internaat Salem aan het Bodenmeer. Daarna studeerde hij filosofie en geschiedenis, onder andere in München, Parijs en in Heidelberg, waar hij promoveerde bij Karl Jaspers.

Na de machtsovername door de nazi's verruilde hij Duitsland voor achtereenvolgens Frankrijk en Zwitserland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een tijd hoogleraar in de Verenigde Staten. In de jaren vijftig keerde hij terug naar Duitsland. Mann leefde de laatste jaren teruggetrokken bij zijn familie in de buurt van Bonn.