Herdenking (3)

Ik kan niet begrijpen waarom Kohl of welke Duitser dan ook niet uitgenodigd kan worden voor de herdenking van D-Day.

Hebben wij ons wel eens gerealiseerd dat misschien de Duitsers veel meer lijden onder hun verleden dan wij denken? Ik ben 24 jaar en heb veel Duitse vrienden. Een vriendin (24) van mij verloochent haar nationaliteit vanwege de oorlog. Een vriend (25) doet erg zijn best trots te zijn op zijn nationaliteit maar wanneer hij de VS bezoekt wordt hij geconfronteerd met kranten die alleen schrijven over de Duitse neo-nazi's en over een nieuw Holocaust museum. Er wordt maar weinig vermeld over een bezoek van bondskanselier Kohl aan president Clinton en niets over de strijd die jongeren voeren tegen de neo-nazi's.

Ik zeg niet dat ouderen niet stil mogen staan bij familie of vrienden die ze in de oorlog verloren hebben, maar ze moeten niet vergeten dat wij jongeren die slachtoffers niet hebben gekend. Nodig Kohl uit en laat ons jongeren zien dat wij met onze verschillende nationaliteiten kunnen strijden tegen racisme.

    • Danielle van den Broek Utrecht