FPÖ steunt Haider in verzet tegen EU

WENEN, 9 APRIL. Een grote meerderheid van de extreem rechtse Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) steunt haar leider Jörg Haider in diens verzet tegen Oostenrijkse toetreding tot de Europese Unie.

Uit een stemming onder de vijfhonderd afgevaardigden op de congres van de partij bleek 86 procent de opvattingen van de partijleider te delen. “We kunnen geen Europa accepteren waar de fundamentele democratische rechten zelfs niet worden gerespecteerd”, aldus Haider in een toespraak aan het slot van de conferentie. Op 12 juni gaan de Oostenrijkers naar de stembus om zich uit te spreken over eventuele toetreding tot de Unie. Eerder had minister van buitenlandse zaken, Aloïs Mock, lid van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij, nog een beoep op de aanhang van de FPÖ gedaan aansluiting bij de Unie niet af te wijzen. De meerderheid van de Oostenrijkse kiezers lijkt overigens voorstander van toetreding. Volgens een recente peiling is 54 procent voor, 30 procent tegen en 16 procent onbeslist. (Reuter)