De Wet van Kleiterp

De Hollandse detailhandelsgigant KBB kondigde maandag een aandelenemissie aan voor een buitenlandse overname. Welk bedrijf KBB op het oog had wilde topman Maas niet zeggen; dat zou zijn onderhandelingspositie kunnen schaden. Zijn voorspellingen hielden op bij een overigens duidelijke winstverwachting.

Het ingenieursbureau Fugro gaat ook bij beleggers nieuw kapitaal ophalen. Fugro noemde namen en omzetten bij de geplande overnames die het heeft gerealiseerd of van plan is. Daarmee houdt Fugro zich keurig aan de nieuwe Wet van Kleiterp, genoemd naar de (bijna ex-) voorzitter van Mees Pierson dat de emissie leidt. Kleiterp vindt dat bedrijven hun winst geheel als dividend moeten uitkeren in plaats van op te potten. Voor de financiering van expansieplannen moeten zij telkens een beroep doen op beleggers. Die hebben dan recht op de relevante informatie om hun keuze te maken.

Zo wordt de tucht van de kapitaalmarkt in de praktijk gebracht, die op basis van rendementsverwachtingen beslist welke investeringsprojecten gesteund worden en welke niet.

KBB, waarvan de emissie wordt geleid door MeesPierson's moeder ABN Amro, houdt zich niet aan de nieuwe Wet. Dat concern onderhandelt liever met overnamekandidaten dan met zijn beleggers. (MT)