'De markt is wel zo'n beetje afgeroomd'

ROTTERDAM, 9 APRIL. De voetballiefhebber Ton Pronk kwam in Tunesië vorige week niet aan zijn trekken. De talentenjager van Ajax kwalificeert zijn bezoek aan het toernooi om de Afrika Cup daarom als “puur zakelijk”. Gezeten tussen makelaars en bedrijfsspionnen uit heel Europa bekeek de Ajax-scout in een paar dagen tijd twaalf wedstrijden. De Amsterdamse club wil op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het internationale voetbal. Bovendien voetballen er in De Meer twee Nigerianen, Nwankwo Kanu en Finidi George, waarvan de laatste aan het toernooi deelneemt.

Pronk moet zijn bevindingen nog op papier zetten. De technische staf van Ajax hoeft niet te rekenen op een vrolijk rapport. De kwaliteit van het vertoonde spel viel de negentienvoudig international “niet mee”. “Voor de neutrale toeschouwer was alleen Tunesië-Zaïre een acceptabele partij. De tribunes zaten vol, er was ambiance. En het was spannend, want Tunesië moest winnen.”

Pronk zag vooral resultaatvoetbal. Een ontwikkeling die hij toeschrijft aan de Westerse invloed op het Afrikaanse voetbal. “Spontaniteit en creativiteit ontbraken. Daar stond het voetbal in Afrika vroeger toch om bekend. De intentie van de meeste landen was het voorkomen van doelpunten. Behoudend voetbal met vrije verdedigers en veel spelers achter de bal. Attractief spel en grote uitslagen leverde het niet op. Wel veel 0-0 en 1-0 wedstrijden.”

De meeste teams ontbrak het niet aan technisch raffinement. “Zolang ze aan de bal zijn, oogt het verzorgd. Maar zonder bal stelt Afrikaans voetbal weinig voor. De Afrikanen die in Europa spelen zijn echt de toppers. Wat daaromheen wordt opgesteld, zijn lang niet allemaal potentiële topspelers. De markt is wel zo'n beetje afgeroomd”, concludeert de talentenjager. Toch noteerde hij nog een paar namen in zijn boekje. Maar Pronk vraagt zich af, of deze voetballers voor Ajax al niet te oud zijn. Liever contracteert de club, zoals in het geval van de pas 17-jarige Kanu, de spelers zeer jong.

Ghana, dat met balgoochelaars als Anthoni Yeboah, Abedi Pele en Prince Polley werd getipt als voornaamste kanshebber op de eindzege, stelde Pronk ernstig teleur. “Goede voetballers, maar geen team”, luidt het vernietigende oordeel. “Het eigenbelang stond duidelijk voorop. Die jongens wilden niet voor elkaar werken.”

Het nationale team van Nigeria beviel hem nog het best. De Super Eagles kunnen van de zomer in de Verenigde Staten misschien voor een verrassing zorgen. Maar een kandidaat voor de wereldtitel ziet Pronk “beslist niet” in de Nigerianen. “Daarvoor is hun spel toch te naïef.”