Bestand van 24 uur in Bosnië niet nageleefd

SARAJEVO, 9 APRIL. Servische eenheden hebben gisteren het bombardement van de moslim-enclave Gorazde geïntensiveerd en zich niets aangetrokken van het bestand van 24 uur dat was overeengekomen met de moslims. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties gezegd.

Het bestand dat gold voor de duizend kilometer lange scheidslijnen tussen moslims en Serviërs en dat bedoeld was als eerste stap op weg naar een algeheel staakt-het-vuren, is door geen van beide partijen geheel nageleefd, aldus commandant Eric Chaperon van de VN-macht UNPROFOR. “De intensiteit van de beschieting van Gorazde was intenser dan gisteren (donderdag)”, constateerde Chaperon.

Een andere woordvoerder van UNPROFOR, Rob Annink, zei in Sarajevo dat generaal Rose zijn besprekingen met Serviërs en moslims over een permanent staakt-het-vuren, die oorspronkelijk al donderdag hadden moeten worden gehouden, tot op zijn vroegst vandaag had uitgesteld. De kansen dat het bestand van een dag uit zou lopen op een permanent staakt-het-vuren waren al aanzienlijk gedaald, nadat de moslims geweigerd hadden aan de besprekingen deel te nemen zolang de Serviërs hun aanvallen op Gorazde niet hadden stopgezet.

Volgens VN-waarnemers zouden de Servische eenheden ongeveer vijf procent van de enclave in handen hebben, minder dan aanvankelijk was vermoed. Aanwijzingen dat de Serviërs zich weer zouden terugtrekken op hun oorspronkelijke linies, een eis van de moslims, waren er volgens Annink echter niet. Een plaatselijke commandant van de Bosnische Serviërs, generaal Vlado Spremo, kondigde openlijk aan het offensief tegen Gorazde te zullen voortzetten. “Binnenkort zullen we de hele streek van Gorazde bezetten en zo de controle krijgen over de beide oevers van de Drina”, aldus Spremo gisteren in een vraaggesprek met de Montenegrijnse radio.

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd dat de Verenigde Staten een luchtactie tegen de Serviërs bij Gorazde zeker niet uitsluiten. “De positie van onze regering is duidelijk en we zullen doorgaan te werken aan vrede in Bosnië. Onze luchtmacht is beschikbaar in het kader van de strategie van de NAVO, van UNPROFOR om de troepen die zich ter plaatse bevinden te beschermen”, aldus de president in antwoord op vragen. Hij bestreed dat wat betreft de benadering van Bosnië sprake zou zijn van verschillen van opvatting tussen het Amerikaansde ministerie van buitenlandse zaken en defensie. De Amerikaanse generaal Shalikashvili wees eerder deze week de mogelijkheid van luchtaanvallen op de Serviërs bij Gorazde af omdat de Serviërs geen zware wapens zouden gebruiken. (Reuter, AP, AFP)