Beschermingsconstructies van KPN roepen kritische vragen op; Optiehandel illustreert beursoptimisme

AMSTERDAM, 9 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs sloten de week per saldo hoger af, waarbij net als voorgaande dagen beursgigant Koninklijke Olie voorop liep in de koerswinst. De hogere dollar en de hoop dat Wall Street zich verder stabiliseert sterken de verwachting dat de beurs volgende week de winst kan voortzetten.

Het koersverloop gisteren was een opsteker na een rustige week, waarbij de stemming onder de hoofdfondsen zwak was in een verdeelde markt.

Koninklijke Olie sloot gisteren maar liefst 4,40 gulden ofwel 2,24 procent hoger op 200,80 gulden. Het fonds profiteert sterk van het herstel op Wall Street en van de hogere dollar. De Amsterdam EOE-index (AEX) werd door Koninklijke Olie mee omhoog getrokken en sloot 2,67 punten hoger op 415,59 punten. Dat beleggers hogere koersen verwachten blijkt ook uit de grote omzet in opties op de Amsterdam EOE-index. Die beliep gisteren 7.300 contracten, merendeels calls, het recht om een 'mandje' aandelen te kopen. Ook werden gisteren 5.800 futures (termijncontracten) op deze index verhandeld. Over de gehele vloer gemeten viel een sterk aanbod van call-opties op. Beleggers verkochten of schreven calls om te kunnen profiteren van de hoge call-premies. Een opvallende stijger was deze week ook het transportconcern Nedlloyd. Beleggers menen dat de recente koersverliezen van dit fonds overtrokken zijn en kochten daarom aandelen Nedlloyd.

Het bandenfonds Pirelli, dat binnenkort met een miljoenenemissie zal komen, boekte koerswinst op 16,70 gulden, een groei van 0,60 gulden. Pirelli was daarmee procentueel meteen de sterkste stijger op de lokale markt en de hoofdmarkt.

De koers van Begemann boekte een bescheiden winst van 1,30 gulden op 53,80 gulden, ondanks de vrijspraak van topman J. van den Nieuwenhuyzen in het HCS-voorkennisproces. Van den Nieuwenhuyzen, die de helft van de aandelen van het concern in handen heeft, zei donderdag dat Begemann sinds het begin van de HCS-affaire in 1991 tachtig procent van zijn overige aandeelhouders heeft verloren. Ondanks de gunstige uitspraak voor Van den Nieuwenhuyzen blijven beleggers huiverachtig om te investeren in het financieel wankele Begemann-concern. Tijdens het proces kwamen bovendien allerlei feiten aan het licht over de manier waarop Van den Nieuwenhuyzen de koers van het Begemann-concern zelf 'stabiliseert' via aan- en verkopen. Dat is ook geen aanbeveling voor vooral Amerikaanse en Britse beleggers.

Een van de weinige fondsen die deze week een flinke tik kreeg was het chemieconcern Akzo Nobel. Beleggers reageerden op het _ oude _ nieuws dat Organon, een dochter van Akzo Nobel een schadepost van 100 miljoen gulden heeft doordat een belangrijk proces om een patent is verloren.

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) uitte deze week kritiek op de overmaat aan beschermingsconstructies waarmee Koninklijke PTT Nederland zich wil omringen. Volgens de VEB werpt dit een smet op het optimisme over de komende beursintroductie en geeft dit te denken over de toekomstige, broodnodige vrijheid van KPN. Beleggers uit de Verenigde Staten zullen zeker niet gelukkig zijn met de situatie dat de besluitvorming in de aandeelhoudersvergadering in belangrijke mate eenzijdig door de Staat kan worden bepaald. KPN wil de mogelijkheid scheppen om twee soorten preferente aandelen uit te geven, terwijl tevens een bijzonder aandeel zal worden gecreeerd met de bevoegdheden van een prioriteitsaandeel, maar met veel meer beschermende werking. Drie soorten bescherming accepteert de beurs niet, wel een of hooguit twee. Zowel het bijzonder aandeel als een bescherming met twee soorten 'prefs' in plaats van normaal een zouden nieuw zijn en het is nog maar de vraag of het beursbestuur hiermee akkoord gaat. Volgens een woordvoerder van KPN wordt over alle aspecten van de beursnotering nog met de beurs onderhandeld, “ook over de beschermingsconstructies”.

    • Paul Wessels