Amerika begint filmdistributie via glasvezelkabel

SAN FRANCISCO, 9 APRIL. De Amerikaanse telecommunicatie-bedrijven Pacific Bell en Alcatel beginnen deze zomer met digitale filmdistributie. Met behulp van glasvezelverbindingen en speciale projectie-apparatuur worden twaalf bioscopen in Californië van speelfilms voorzien. Aan het eind van het jaar moeten dat er honderd zijn. Alcatel heeft hierover afspraken gemaakt met de vijf grote Hollywood studio's, filmdistributeurs en bioscoopeigenaren.

Digitale distributie kan een einde maken aan het rondsturen van filmkopieën naar bioscopen, een werkwijze die vaak met logistieke en financiële problemen heeft te kampen omdat er teveel of juist te weinig kopieën worden gemaakt.

Op dit moment bestaat er nog een aantal grote technische belemmeringen, zoals kwaliteitsverlies die ontstaat wanneer een film - in feite een gigantisch computerbestand - door middel van compressie wordt gereduceerd om het geschikt te maken voor verzending. Bovendien moeten de bioscopen over een glasvezel- aansluiting en speciale high definition video-apparatuur beschikken. (AP)