Airbag-fabriek in Amsterdam

Het Amerikaanse chemieconcern Morton International vestigt een fabriek voor airbags in Amsterdam-Zuid-West. Morton koopt daar drie leegstaande hallen die niet langer gebruikt worden door IBM. In het begin biedt de fabriek werk aan 120 tot 150 mensen, maar men verwacht zo'n sterke vraag naar airbags, dat dit aantal kan oplopen tot 1200.

Diverse Europese landen waren uit op deze vestiging. Het Commissariaat buitenlandse investeringen in Nederland van het ministerie van economische zaken heeft zich ingespannen om de fabriek in ons land te krijgen.

Ook gemeenten hebben met elkaar gewedijverd om de vestiging van Morton International binnen de grenzen te krijgen. Zo is Tilburg geruime tijd een geduchte concurrent geweest. Er is gekozen voor Amsterdam, omdat die lokatie betere distributiemogelijkheden geeft en omdat daar ook snel bedrijfsruimte in gebruik kan worden genomen.

De fabriek in Amsterdam moet airbags leveren aan diverse Europese autofabrieken. Morton International vestigt binnenkort ook een airbag-fabriek in Braunschweig, die zich specifiek richt op het Volkswagen-concern.