Absolute meerderheid

In alle nieuwsmedia (radio, televisie, kranten) heeft iedereen het over de zogenaamde 'absolute meerderheid' die het rechtse blok in Italië gehaald zou hebben.

Ook NRC Handelsblad van 29 maart maakt melding van een 'absolute meerderheid' in de Kamer van Afgevaardigden en 'net geen absolute meerderheid' in de senaat. De oplettende lezer kan echter zien dat er sprake is van een eenvoudige meerderheid. Een absolute meerderheid is immers die meerderheid die nodig is om (bijvoorbeeld) de grondwet te kunnen wijzigen, een meerderheid die in de meeste grondwetten is gedefinieerd als een tweederde meerderheid. Wat Berlusconi en de zijnen hebben behaald is een meerderheid zonder meer, zij hebben dus minder dan tweederde maar meer dan de helft van het aantal zetels in de Kamer.

    • L.M. Verloren van Thermaat